IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вижда ли се краят на кризата на жилищния пазар в САЩ?

Много признаци показват, че ако пазарът все още не е достигнал дъното, то поне се приближава до него, смятат анализатори

14:18 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Вижда ли се краят на кризата на жилищния пазар в САЩ?

Пазарът в САЩ все още е под натиска на най-голямата криза от времето на Голямата депресия насам, но редица фактори подсказват, че най-лошото вече може да е минало, пише Ройтерс.

Един от най-показателните признаци, че тежко пострадалият пазар може би се възстановява е фактът, че след две години на спад цените в много райони сега се понижават с по-бавни темпове, а в някои дори се забелязват и повишения.

Сриналият се жилищен пазар в САЩ има изключително значение за икономиката на страната като засяга множество сектори – от строителната индустрия до продажбите на домакински, електрически уреди и мебели.

След като засегна значително ръста на най-голямата икономика в света, подобряването на жилищния пазар може да е предвестник на повратна точка за икономиката, за която много твърдят, че се намира на ръба на рецесия или всъщност вече в рецесия.

“Всеки, който казва, че знае кога жилищният пазар ще достигне дъното, се заблуждава, но всеки, който отрича, че вече има някои положителни признаци на пазара, които могат да го доведат скоро до дъното, също толкова се заблуждава”, казва Карл Кейс, един от създателите на индексите за жилищните цени S&P/Case-Shiller и професор по икономика в Уелсли Колидж в Масачузетс. Индексите на Кейс са показали забавяне на темповете на понижение на цените през последните месеци.

Редица други показатели също показват признаци за това, че пазарът ще достигне най-ниската си точка скоро.

Началното жилищно строителство се е понижило до 975 хил. жилища през април от своя връх от 2,27 млн. през януари 2006 г. За последните 35 години е имало три други случаи, в които този брой е спаднал от над 2 млн. до под 1 млн. жилища, но и трите пъти броят се е възстановил в рамките на едно тримесечие, казва Кейс.

Въпреки това жилищното строителство като дял от БВП е под историческия си минимум, добавя той.

Кейс, който изследва пазара на имоти и жилищните цени от 20 години, казва, че пазарът в някои райони на страната сега изглежда както в периодите, когато са достигнали дъното в миналото.

Пазарът в Калифорния може да достигне пръв дъното, тъй като той е бил един от най-пострадалите и там цената на ипотеката заедно с всички съпровождащи я такси сега се е изравнила с наемите.

Банковият анализатор Чарлс Пийбоди също потвърждава, че цените на жилищата в Калифорния сега са достигнали ниво на сравнителна стабилност. По думите му след Калифорния, който е най-големият щат в страната, тенденцията на стабилизиране ще се разпростре и в останалата част на САЩ.

Признаци на подобрение

Сред признаците, които говорят за обръщане на тренда на пазара, са фактът, че цените на жилищата са се понижили едва с 0,9% през май, което е най-малкият месечен спад от септември 2007 г. насам.

И докато почти всички изследвани райони са отчели годишен спад, редица от тях са регистрирали месечно повишение през април и май.

Друг индекс, който измерва цените, IAS360 House Price Index, показва, че жилищата са поскъпнали с 1,1% в цялата страна за периода от юни 2007 г. до май.

Наред с това договорите за продажба на жилища през юни неочаквано са се повишили до най-високото си ниво от октомври.

По думите на Мишел Майер, икономист от Lehman Brothers, много от тези продажби са свързани с отнети ипотекирани жилища, които се продават значително по-бързо.

“Данните от жилищния пазар очевидно показват първични признаци на стабилизация, както по отношение продажби, така и цени”, казва Тростен Слок, икономист от Deutsche Bank.

“Все още не сме достигнали края на тунела, но много индикатори показват, че поне се приближаваме до него.”

Законодателството по отношение на жилищния пазар също допринася за стабилизацията, като предлага някои облекчения за тези, които си купуват жилище за пръв път и защитава някои собственици от отнемане на жилищата.

“Когато водите война, се нуждаете от колкото се може повече войници”, коментира Кейс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още