IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 10% ръст в цените на строителни терени около София от началото на 2008

Цените са твърде високи и за някои видове терени на определени локации се очаква понижение от 20%, смятат брокери

16:21 | 08.08.08 г.
Над 10% ръст в цените на строителни терени около София от началото на 2008

Средните цени на строителните терени около София са се покачили с 10-15% от началото на годината, казаха от агенцията за недвижими имоти Ера Изида Имоти за Investor.bg.

Цените на строителните парцели продължават да растат дори и във вилни селища, където има голямо предлагаме, като като например Рударци, където в момента цените варират между 60 и 70 евро на кв. м.

Сред териториите, към които има голям интерес, са Долни и Горни Лозен, където се изграждат няколко вилни селища, както и Банкя и Панчарево.

Търсенето на терени за жилищно строителство обаче отбелязва лек спад от началото на годината поради по-голямата предпазливост на инвеститорите за разлика от търсенето на терени за изграждане на складови площи, което регистрира увеличение, казват от Явлена.

Тъй като ценовите нива на терените са много високи, инвеститорите от предпазливост предпочитат да сключват сделки със собственика на земята по обезщетение – т.е. след завършването на проекта собственикът придобива дял от жилищата в него, вместо да получи пари, смятат от Явлена. Въпреки това от Мирела уточняват, че оферти за подобни сделки почти липсват.

Цените са твърде високи и се очаква ценовите нива за някои видове терени на определени локации да се понижат с 20%, смятат брокери.

От терените, които се намират в радиус от 15-20 км от София, най-търсени са земите в регулация, чиито цени са над 100 евро на кв. м. Земеделските имоти с право на промяна на предназначението са с цени от 30 до 300 евро на кв. м, казват от Мирела.

Строителни предприемачи и инвеститори се насочват към по-големи масиви, докато частните лица предпочитат парцели от 1000-1500 кв. м.

Сред строителните предприемачи и инвеститорите активни участници на пазара са гърци и испанци, казват от Явлена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още