IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застой на жилищния пазар в крайдунавските градове в България

Въпреки близостта си до Румъния, жилищата в Русе, Видин и Силистра не привличат румънски купувачи

11:02 | 07.08.08 г.
Застой на жилищния пазар в крайдунавските градове в България

Агенции за недвижими имоти от три големи български града по протежението на река Дунав съобщават за Investor.bg, че сделките с жилища в тези области са изключително редки за периода от началото на годината досега.

Пазарът на жилищни имоти в Русе, Видин и Силистра се намира в застой, за който се посочват фактори като особености на кредитната система, по-голямо предлагане в сравнение с търсенето, твърде надути цени и липсата на категоризация на отделните видове имоти в различните градове.

Две от анкетираните агенции в Русе забелязват значително нарастване на цените от началото на годината насам, а според трета – те са се запазили на едно ниво.

Във Видин също има разминаване между наблюденията на две от агенциите, като едната забелязва задържане, а другата – покачване от 10-15% в средните цени на жилищата за периода.

За средни цени на най-търсените жилища на пазара в Русе, за които се смятат двустайните апартаменти, се посочват нива в границите на 900-1100 евро на кв. м.

Хората, които оферират имотите си на ниво от 1000 евро на кв. м, не са склонни да се договарят за по-ниска цена, казват от русенската агенция Олимпия.

Налице е твърде голямо предлагане, а търсенето е минимално и не се сключват почти никакви сделки, казват от агенция Видински имоти. В момента средните цени на жилищата във Видин се равняват на 500 евро на кв. м. Според видинската Ерастрой най-много се търсят тристайни, четиристайни апартаменти тухлено строителство с квадратура в рамките на 80-120 кв. м.

Застоят в продажбите в горепосочените два града е характеристика и на друг дунавски град – Силистра. От агенция „Лайф“, която оперира в града, признават, че нямат реализирани сделки с апартаменти и къщи от началото на годината досега. Понастоящем цените на панелните жилища се изравняват с цените на по-търсените тухлени, чието средно ниво е 400 евро на кв. м.

Жилищата в района не са от голям интерес за чужденците. Участието на чужденци в ролята на купувачи на пазара на жилищни имоти е изключително малко. Някои от агенциите в градовете забелязват, че чужденци, предимно англичани, които доскоро са купували имоти, вече са се превърнали в продавачи.

Въпреки близостта си до Румъния жилищата в крайдунавските градове не привличат румънски купувачи. Според една от агенциите това се обяснява с факта, че цените на жилищата и на земята в северната ни съседка са по-ниски, отколкото при нас. Секторите, където се забелязва наплив на румънски купувачи са бързооборотните стоки и търговията с автомобили, отбелязват от две агенции. В Русе е имало румънци по време на бума на пазара на имоти преди 1-2 години, но те са вземали под наем основно магазини, добавят от русенската агенция Нов дом.

Най-много запитвания за покупка на жилища във Видин и Силистра има от страна на българите, работещи в чужбина.

Очакванията на агенциите в трите града визират понижаване на средните цени на жилищата до края на годината. Русенската Пристия прогнозира ценови спад от 10-15%, а от Видински имоти говорят за успокояване на пазара и отрезвяване на по-големите агенции, „които ще престанат да надуват балона на пазара на имоти“. Очаква се цените на панелните жилища в Силистра да се понижат с около 10% до по-реална цена, защото в момента са наравно с тухлените постройки, а не са качествено строителство. Като основен проблем на пазара от агенцията посочват, че няма ясно определени категории и класове на отделните имоти в различните градове. „Не може една къща в центъра на Силистра да струва, колкото сравнима къща в Германия, с която дори се предлагат повече екстри“, казват от Лайф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още