IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ отбеляза силно търсене на офис площи през второто тримесечие

Очаква се умерен ръст на офис наемите в страните от Централна и Източна Европа

09:02 | 31.07.08 г.
ЦИЕ отбеляза силно търсене на офис площи през второто тримесечие

Въпреки влошаващите се икономически изгледи и по-песимистичната нагласа на бизнеса в Европа търсенето на офиси под наем е било учудващо силно през второто тримесечие на годината, но наемателите са се отдръпнали от пазара на топ площи заради нежеланието да плащат високи наеми, сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

През второто тримесечие в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където увеличаването на работните позиции продължава, подобно на Германия, е било отбелязано силно търсене на офис площи. За разлика от тях, други страни, в частност Великобритания, Испания и Ирландия, са регистрирали спад в усвояването на офис площи.

Докато пазарите от ЦИЕ все още се очаква да реализират умерен ръст на наемите на офиси, за по-голямата част от Западна Европа перспективите говорят за запазване на нивото.

Индексът на JLL за наемите на 24 пазара се е понижил за първи път от първото тримесечие на 2005 г., с 0,2% през второто тримесечие на годината главно поради понижаването на наемите за най-качествените имоти в Лондон (-4,4%) и Брюксел (-3,4%). Като цяло топ наемите остават с 3,9% по-високи от година по-рано.

Въпреки това през тримесечието е регистриран ръст на топ наемите на шест от пазарите, който е бил продължителен, както в Германия, така и в Прага, Стокхолм и Мадрид. Всички останали пазари са демонстрирали стабилни наеми на офис площите от висок клас.

През второто тримесечие на 2008 г. общото усвояване на площите е било 3,2 млн. кв. м, а търсенето, както през първото, е останало силно. Въпреки това търсенето от страна на наемателите се е забавило и усвояването на площите през първото полугодие е с 5,7% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година.

Що се отнася до отделните градове, усвояването е било силно в Прага, Люксембург, Ротердам, Франкфурт и Москва през първата половина на 2008 г. в сравнение с първото полугодие на 2007 г. Абсорбцията на офисите се е забавила в Мадрид, Хага, Брюксел, Лондон, Дъблин, Стокхолм и Париж.

Това обаче трябва да бъде поставено в контекста на рекордните нива на усвояване, достигнати през 2007 г., като усвояването за двете тримесечия и за полугодието остава много над средната стойност за пет години. За по-голямата част от европейските градове търсенето от страна на наематели се очаква да намалее през втората половина на 2008 г., така че общото усвояване на много пазари може да е под нивата от 2007 г.

Като цяло нетната абсорбция е регистрирала силни нива по време на тримесечието. Това е запазило дела на незаетите офис площи в Европа на 7,1% от предходното тримесечие.

Нивото на незаетите площи се е понижило в 13 и се е увеличило в 8 от 24-те пазара, включени в индекса, като варира от 2,1% за Варшава до 12,6% във Франкфурт. Най-големият спад е бил регистриран в Утрехт, Ротердам и Милано, докато големият обем на предлаганите площи е довел до увеличаване на нивото на незаети офиси в Будапеща и Москва.

През второто тримесечие са били завършени близо 2 млн. кв. м офис площи, което е определило по-високия обем в сравнение с тримесечията през последните няколко години. Въпреки това във връзка с влошаването на икономическите перспективи за 2009 г., повишаването на строителните разходи и липсата на дългово финансиране, строителството на голяма част офиси, които в момента са в проект, ще бъде отложено или замразено. В резултат на това нивото на незаетите площи не се очаква да се повиши значително в краткосрочен или средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още