IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още колко може да падат пазарите на бизнес имоти?

Възстановяването на дълговите пазари и начинът, по който това ще стане, са ключови фактори за развитието на пазара, смятат експерти

13:33 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Още колко може да падат пазарите на бизнес имоти?

Докъде могат да спаднат световните пазари на бизнес имоти след края на златна ера на висока възвръщаемост и безпрецедентна трансгранична инвестиционна активност. Това е главният въпрос, който вълнува световните инвеститори в имоти тази година, пише Ройтерс.

Американската кредитна криза хвърли голяма сянка върху пазара и доведе до значителен спад в броя на сделките въпреки увеличената активност от страна на някои инвеститори, разполагащи с кеш, като някои фондове от Близкия изток и Германия.

Данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle показват, че броят на сделките в света през първите пет месеца е отбелязал 40% спад в сравнение със същия период на миналата година, до голяма степен, заради понижената активност в Европа и САЩ.

„Възстановяването на дълговите пазари и начинът, по който това ще стане, са ключови (фактори)“, казва Дейвид Чърч, старши съветник в инвестиционния отдел на Bank of America.

Досега броят на компаниите от сектора с просрочени задължения е малък, въпреки че манхатънският предприемач Хари Маклоу през февруари обяви просрочени кредити в размер на 7 млрд. долара.

Фундаменталните икономически фактори също ще предрешат дали някои пазари на имоти ще достигнат до меко кацане, или са обречени на по-продължителен мечи период, пише изданието.

По-слабото потребление, намаляване на заетостта и забавянето на икономическия ръст може да утежнят проблемите на инвеститорите в имоти, като доведат до свиване на търсенето от страна на наемателите на търговски, офис и индустриални площи.

Тези фактори може да решат дали влошената ситуация на пазара, изразена чрез 18% спад в цените на бизнес имотите във Великобритания, ще се разпростре и до други пазари, които все още са останали здравословни или тепърва ще бъдат засегнати от кредитната криза.

„Колкото по-дълго продължава, толкова по-голяма е опасността заразата да се разпространи и до пазари, които все още не са били засегнати“, коментира Джоу Валенте, който ще оглави отдела за управление на имоти на Allianz Real Estate от следващия месец. „Има ли логика доходността от имоти в Лондон да е 5,5, на сто, същата като в Букурещ?“, пита той.

Същевременно от консултантската компания DTZ прогнозират в доклад, публикуван днес и цитиран от FT, че резкият спад на развитите пазари на бизнес имоти като Великобритания ще доведе до 30% спад на инвестициите в световен мащаб до около 500 млрд. долара през 2008 г. Очакванията са Азиатско-тихоокеанският регион да привлече по-голям дял от инвестициите за сметка на пазари като британския и щатския.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още