IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Жилищата у нас вече достигат пределната си цена

Българският пазар на имоти вече излиза от възходящия си цикъл и до 2-3 години може да се очаква спад при някои имоти

15:44 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Жилищата у нас вече достигат пределната си цена

Цените на жилищата в София и в големите градове в страната вече достигат пределната си цена. Това каза пред журналисти Катя Ценова, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“. Като пределна цена от компанията определят максималната цена, която купувачите са склонни да платят за даден тип имоти.

При някои имоти и локации се наблюдават съществени различия между цените, които продавачите обявяват за имотите, и тези, които купувачите считат за приемливи. Вследствие на това някои имоти застояват месеци непродадени, което създава впечатление, че на пазара няма купувачи, коментират от компанията.

В резултат се забелязва задържане на цените в някои квартали, тъй като купувачите не са склонни да заплащат повече от определена цена за жилище в тези квартали към настоящата икономическа ситуация.

Само в някои случаи, в зависимост от това колко спешно се нуждаят да продадат, някои собственици са склонни да свалят максимум 10-15% от цената.

Такъв пределен праг в цените е достигнат в софийския квартал Витоша – 1080 евро на кв. м, при най-често срещана цена на предлагане от 1350 евро на кв. м.

Разминаването е значително и в Младост – 1230 евро на кв. м за офертите при пределна цена от 1010 евро, както и в Студентски град – 1430 евро при 1020 евро на кв. м пределна цена.

За София най-голямо разминаване между цените на офертите и тези, на които на практика се сключват сделки, има при тристайните апартаменти. При тях най-често има търсене на цени от около 80 хил. евро, а 56% от офертите са за жилища над 100 хил. евро. С други думи повече от половината оферти не отговарят на търсените ценови параметри, коментират от компанията.

При двустайните разминаване има при 32% от офертите, които са за над 80 хил. евро, при положение че цената, при която се търси най-често, е 60 хил. евро.

Най-малкото разминаване е при едностайните жилища, 11% от които са на цени от над 65 хил. евро, при търсене около 50 хил. евро.

Най-голям обем сделки се сключват в рамките на 60-65 хил. евро.

Най-търсени като цяло са жилищата в кварталите Младост, Люлин, Овча купел, Надежда и Манастирски ливади.

Манастирски ливади е кварталът с най-много продадени двустайни апартаменти (за които има и най-голямо търсене на пазара), като най-вероятната причина е големият избор, посочват от компанията.

В центъра на София се забелязва сравнително слабо търсене и в същото време нараснал брой оферти. През последния месец за центъра има 123 нови оферти за продажба на двустайни апартаменти и едва четири сключени сделки. Някои имоти стоят повече от една година на цени от и над 1800 евро на кв. м, като сделки има на цени от 1550 евро.

Увеличено е и предлагането на ново строителство в кв. Витоша, на фона на слабо търсене. Там най-често срещаната цена „продава“ за двустаен апартамент е малко над 80 хил. евро, а средната цена на сделките е 72 хил. евро, или разлика от 10,8%. Тази разлика е най-голяма за Младост – 18,43% при цени съответно от 82 хил. и 69 хил. евро.

По прогнози на компанията тази пределна цена ще се задържи в посочените райони най-малко до края на годината, или поне няма да се промени значително. Може да се очаква минимално увеличение в цените от между 5 и 10%.

По думите на Ценова наемните нива на апартаментите в София са нараснали с между 30 и 50% през последните две години, след като собствениците коригират нивата в резултат на поскъпването на живота.

Новите фактори на пазара от началото на годината са намаляването на броя на чуждестранните (главно британски) инвеститори, понижаване на броя на спекулативните сделки и кредитната политика на банките, която, макар и малко, се е затегнала. Някои от спекулативните инвеститори вече изкарват имотите си на вторичния пазар, като очакват доходност от 100%.

Ценова заключи, че българският пазар на имоти вече излиза от възходящия си цикъл и в близките две-три години може да се очаква спад на цените на някои имоти, които в момента са надценени и не могат да оправдаят тези цени с качество.

Не значи, че за в бъдеще няма да има скъпи жилища, но това ще са главно имоти, които имат добавена стойност, например зелени площи, инфраструктура, паркоместа, подходящо разположение, изложение,  с добро управление и т.н., добави тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още