IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко са големи най-големите компании за имоти в Европа?

След 10 години на консолидация в сектора първите 13 сред 100-те най-големи групи имат активи от по над 10 млрд. евро

17:18 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колко са големи най-големите компании за имоти в Европа?

Пазарът на публичните компании за имоти в Европа се намира в период на промяна. През последните 10 години процесът на сливания и придобивания е довел до значително увеличение на средния размер на портфолиото им.

В резултат първите 13 от 100-те най-големи публични групи в сектора на Стария континент вече имат активи от по над 10 млрд. евро, докато общата стойност на активите на всички компании в Топ 100 е 500 млрд. евро, показват данните от класация на специализираното издание ProeprtyEU. Първите десет компании пък имат портфолио, равняващо се на 36% от размера на активите на всички останали в изследването.

С инвестиции главно в търговски обекти в Централна Европа и в скандинавските страни на първо място застава базираният във Франция гигант Unibail-Rodamco, който може да се похвали с активи на стойност 25,2 млрд. евро.

След него се нарежда британската British Land с 20,4 млрд. евро, вложени основно в търговски имоти и офис площи. Трета е немската IVG (20 млрд. евро), която също е заложила на офиси, както и на индустриални обекти – в Германия, Франция и Англия.

Като цяло Великобритания, Франция и Германия са страните с най-голямо разпределение на активи на публични инвеститори в имоти, съответно със 108 млрд. евро, 84,3 млрд. евро и 79 млрд. евро.

Инвеститори в страни като Испания, Австрия, Италия, Швеция и Холандия също съставляват значителен дял.

Отдадените под наем офис сгради са най-популярната форма на инвестиция и представляват повече от половината от портфолиото на 41 от 100-те компании, включени в изследването. За други 17 компании повече от половината портфолио е формирано от търговски обекти, а други седем компании инвестират предимно в жилищни обекти. Въпреки че сегментът на хотелите се развива бързо в момента едва 14 от всички разглеждани компании имат инвестиции на него.

 Първите 10 в класацията на 100-те най-големи компании за имоти в Европа: 


 
Име Държава Портфолио (млрд. евро)
1 Unibail-Rodamco Франция 25,2
2 British Land Великобритания 20,4
3 IVG Immobilien Германия 20
4 Land Securities Великобритания 19
5 Immofinanz Австрия 18
6 Fonciere des Regions Франция 15,3
7 Pirelli Real Estate Италия 15
8 Metrovacesa Испания 12,9
9 Inmobiliara Colonial Испания 12
10 Klepierre Франция 11,3

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още