IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Демографска заплаха тегне над жилищния пазар в Гърция

Ниската раждаемост може да доведе до "драматично" свиване на търсенето на жилища

15:50 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Демографска заплаха тегне над жилищния пазар в Гърция

Над гръцкия пазар на имоти е надвиснала опасност, която може да „потопи“ както жилищния пазар, така и този на бизнес имоти, пише гръцкото издание Imerisia. Става дума за процеса на застаряване на гръцкото население, който засяга всички сектори на икономиката.

Намаляването на броя на заетото население и фактът, че Гърция се превръща в страна със застаряващо население означава, че може да се очаква „драматично” свиване на търсенето на жилища. Това ще доведе и до застаряване на жилищния фонд, тъй като няма да има за кого да се строят повече нови жилища, както и до амортизация на недвижимите имоти поради пониженото търсене, пише изданието.

Както и в целия ЕС, застаряването се превръща във все по-голям проблем в Гърция. Очаква се гръцкото население, което в момента е 11 млн. души, да намалее до 10,7 млн. до 2050 г.

Информация на Националния статистически институт на страната сочи, че след приблизително 40 г. един от всеки трима гръцки граждани ще бъде над 65-годишна възраст, като значително намалява и броят на населението в активна възраст. До 2050 г. икономически активното население се очаква да бъде едва 56,4% от общото население на страната.

Единствената надежда за жилищния пазар е намаляването на браковете, което води до това, че все повече хора живеят сами и се нуждаят от дом.

От друга страна обаче голяма част от несемейните гърци живеят заедно с родителите си, така че това отново е проблем за жилищния пазар.

Проблемите

Дълги години основните клиенти на банките и купувачи на жилища бяха гражданите на възраст между 30 и 45 години.

Колкото повече намалява техният брой обаче, толкова повече ще се свива и жилищният пазар. От една страна, възрастните не рискуват и нямат желание да купуват имот, а от друга - не могат да изплащат заем толкова дълги години.

Наред с това родителите завещават имотите си на своите деца, които след малък ремонт ще ги превръщат в основно жилище, при положение че те така или иначе не са в състояние да си купят собствен дом поради неблагоприятната икономическа обстановка, пише изданието.
 

Обезпокояваща е и перспективата пред жилищния фонд. Колкото повече се свива търсенето, толкова повече стари къщи ще преобладават, защото няма да има обновление. Това ще доведе и до влошено качество на живот на населението, тъй като жилищата, които се строят днес, след 50 години няма да отговарят на нуждите на времето си.

Този риск е в сила и за целия ЕС. Според изданието Европа през 2050 г. ще се превърне буквално в „Стария континент”, тъй като делът на хората над 65-годишна възраст от икономически активното население ще бъде значително по-висок от този сега. Тези хора няма да се интересуват от развитието на пазара на имоти, тъй като ще имат други нужди като здравеопазване и грижа за самите тях.

Успоредно с това икономическият ръст, който непрекъснато се забавя, ще нанася допълнителни удари на жилищния пазар през следващите години.

Решението?

Наред с очевидното решение за стимулиране на раждаемостта, която трябва да изпревари смъртността през следващите години, съществува и надежда от страна на икономическите имигранти, се казва в съобщението.

Икономическата глобализация в ЕС може също да донесе решение за проблема. Голяма част от покупките на пазара на имоти в Гърция през последните години се правят от чужденци, които закупиха и реновираха сградите в цели райони, изоставени от гърците.

Това от една страна вдъхва живот на пазара на имоти, на застрахователни услуги и др., а от друга кара и други чужденци да закупуват имот и да се установят в страната ни или в други страни от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още