IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се промени ипотечното кредитиране в Европа за последната година?

Промените в кредитната политика не се дължат изцяло на кризата, а много от тях са били на път и преди нея, сочи проучване на CBRE

16:03 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Как се промени ипотечното кредитиране в Европа за последната година?

Банките в Европа са станали по-предпазливи по отношение на финансирането на проекти за изграждане на имоти, но въпреки това банково финансиране за добрите проекти все още има. Това сочат резултатите от проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Компанията е анализирала банковото финансиране в 19 европейски страни и по какъв начин то се е променило в сравнение със средата на миналата година. Докато всички банки са станали по-предпазливи относно кредитирането на проекти за имоти предвид кредитната криза, мащабът на промяната варира съществено в различните държави и институции, се казва в проучването.

Повишена предпазливост се забелязва най-вече сред банките във Великобритания, Ирландия и Франция, което е резултат от промяната в сравнение с либералната им политиката преди и вероятността за забавянето на тези пазари.

За сравнение, банките в някои други държави като Австрия и скандинавските страни, където и преди миналата година политиката е била по-консервативна, са въвели сравнително по-малки промени в кредитната си практика.

Най-съществената последица от тези промени са по-високите лихви по заемите, изискването за по голямо-самоучастие на кредитополучателя и по-високи изисквания за предварителни договори с клиенти като условие за получаване на кредит. Лихвите по кредитите са се увеличили в повечето пазари, като са по-високи най-вече в страните в Източна Европа в сравнение със западните пазари и по-високи за дългосрочните заеми.

За разлика с периода година по-рано сега малко кредитни институции са склонни да отпускат повече от 80% от стойността на имота, а на някои пазари като Великобритания, Испания и Германия този дял обикновено е под 60%. Подобно на това отпускането на кредити за спекулативни схеми на някои от досега процъфтяващите пазари като Великобритания и Франция значително е намаляло.

Други като Дания и Холандия и преди това са имали високи изисквания по отношение на предварителните договори с клиенти и затова са били по-малко засегнати от ограниченията, произтичащи от кредитната криза.

По думите на Ричард Холбъртън, директор Проучване и консултантски услуги в CBRE за Европа, Близкия Изток и Африка, в някои страни, най-вече Франция, банките са се фокусирали върху най-добрите предприемачи и най-добрите локации, като не във всички случаи са наложили по-високи изисквания. За останалите предприемачи обаче изискванията са много по-строги, а за някои въобще кредитиране бива отказвано.

Всичко това се очаква да доведе до по-малък брой нови строителни проекти, а онези, които се осъществяват, да са с по-високо качество.

От компанията обясняват, че промените в кредитната политика не се дължат изцяло на кризата, като добавят, че много от различията в отделните страни са следствие на местни норми и практики.

Някои от наблюдаваните промени са били вече на път да се случат и са били ускорени от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още