IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се спука ли балонът при офис имотите в Москва?

За бъдещото развитие ще имат значение недостатъчното предлагане и силното търсене, както и глобалното забавяне на сектора

17:26 | 07.04.08 г.
Ще се спука ли балонът при офис имотите в Москва?

Тази пролет наемите на първокачествени офиси в Москва минават 2000 долара за квадратен метър. Що се отнася до предлагането, кипи активно строителството на Москва Сити, като по план до 2015 г. трябва да бъде готова по една голяма сграда от проекта годишно. Така дотогава в Москва ще се издигат 10-те най-високи офис сгради в Европа.

„Ще се пръсне ли балонът при офис имотите в руската столица?“, пита Moscow Times.

Отговорът на Джеймс Брук от Jones Lang LaSalle е „Не“.

Сред основните му аргументи е недостатъчното предлагане. Към момента в Москва има 7,4 млн. кв. м съвременни офис площи, приблизително колкото и в Амстердам. В Москва обаче живеят 10,6 млн. души, а в Амстердам – 750 хил.

Според Брук наемите ще продължат да нарастват, предимно заради липсата на предлагане и продължаващото силно търсене. Застой на нивата може да се очаква едва след 2011 г. Тази година наемите на офисите може да се повишат с 20%, след миналогодишното увеличение от близо 40%.

До края на 2009 г. Русия ще измести Германия като най-големия потребителски пазар в Европа, сочат изчисления на руската инвестиционна компания Тройка Диалог. Брук очаква със забавянето на щатската и европейската икономики все повече инвеститори да обръщат поглед към Русия.

Един от признаците на силното търсене е това, че компаниите наемат офис площи две години предварително, като се подписват договори за сгради, които още не съществуват.

За да се отговори на търсенето в процес на изграждане са около 4,9 млн. кв. м офис площи. Така общата наличност ще нарасне в рамките на три години до 14,6 млн. кв. м.

За разлика от Брук, базираният в Ню Йорк икономист Алексей Байер счита, че цените на бизнес имотите в Москва надали ще се удържат на глобалното забавяне на пазара на имоти.

Като основни фактори той посочва затягането на критериите за отпускане на кредити, както и това, че при строителството има голямо забавяне във времето, което означава, че новите имоти продължават да излизат на пазара, дори когато той вече потъва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още