IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България отстъпва до 51-во място сред най-скъпите пазари на офис наеми

През тази година на пазара няма да има достатъчен обем офис площи, който да задоволи настоящото търсене

11:31 | 18.03.08 г.
България отстъпва до 51-во място сред най-скъпите пазари на офис наеми
Със среден годишен наем от 228 евро за кв. м (19 евро/кв. м месечен) за офис площи клас А в централния бизнес район на София България заема 51-во място в класацията на Cushman&Wakefield на най-скъпите държави за 2008 г., като отстъпва с 6 позиции спрямо миналогодишното подреждане.

Наемните нива на офис площи у нас са стабилни, се посочва в годишния доклад на консултантската компания. Търсенето, особено във високите нива (клас А), значително надвишава предлагането, като това се отнася основно за централните райони на столицата. Процентът на незаетите офис площи вече е по-нисък от 5%. Нараства и вниманието към останалите големи градове на страната, където се изграждат сериозен брой нови офис проекти.

Докладът е базиран върху стойности, отразяващи наемите в т. нар. “прайм”, но не „топ” локации, които са най-желани за наемателите.

„През 2008 г. на пазара ще излязат недостатъчно офис площи, които да задоволят настоящото търсене. Едва 55 хил. кв. м ще са новите големи офис проекти, където ще е възможно да се наемат офиси от порядъка на 1000 - 2000 кв. м и повече. Редица мащабни проекти обаче ще бъдат завършени след средата на 2009 г., което най-вероятно ще сложи край на поскъпването. Мащабни офис проекти в централната градска част, които да увеличат значително предлагането, не се очакват нито през 2008, нито в средносрочен план поради липса на достатъчно големи парцели”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Фортън Интернешънъл, асоцииран офис на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония

Надолу в тазгодишната класация падат и почти всички останали държави от региона – Гърция губи с една позиция и вече е на 27-мо място, Хърватска слиза от 42-ро на 48-мо, Румъния от 34-то на 35-то.

Изключение прави единствено Турция. Тя отбелязва 80% ръст на наемните нива за цялата страна и 94% за Истанбул, където при огромно търсене на качествени офис площи се наблюдава почти нулево предлагане.

Ръстът на наемите на офис площи за 2007 г. в световен мащаб е 14%. За сравнение, същият показател за 2006 г. е 10%, а за 2005 г. – 6%.

Европа отчита най-ниския ръст сред континентите – едва 11%, сравнено с Северна и Южна Америка (18%,) Африка и Близкия Изток (19%) и Азия (25%). Централна и Източна Европа ,от своя страна, регистрират 19% покачване благодарение на поскъпването на наемите в сектора в Словакия, Русия и Турция. В Западна Европа покачването е едва 7% и се дължи предимно на ръста в Норвегия и Великобритания.

Лондонският Уест Енд остава най-скъпият пазар и през 2007 г. поради факта, че наемните нива отбелязват повишение от 30% и достигат до средна годишна база от 2200 евро/кв. м. Хонконг измества Токио от втората позиция, а Москва влиза в петицата, изпреварвайки Париж и Дъблин. Единственият американски град, намерил място сред първите десет, при това последен, е Ню Йорк. Сингапур е новакът сред лидерите, като с ръст от 78% за година той се изкачва от 17-то на 7-мо място в класацията, за сметка на Милано, който от 8-мо място падна на 12-то.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още