IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са преките и косвените ефекти от ипотечната криза в САЩ върху България?

До този момент само една българска банка е обявила, че притежава от проблемните американски облигации

15:43 | 17.03.08 г.
Кои са преките и косвените ефекти от ипотечната криза в САЩ върху България?

Каква е връзката между финансовите затруднения в резултат от необезпечените ипотечни кредити в САЩ (т. нар. Нинджа кредити) и България? Преките ефекти не са много и се ограничават до експозицията на българските финансови институции към ценни книжа, издадени в САЩ или свързани с американския кредитен пазар.

Единствената българска институция, оповестила до момента притежаването на подобни проблемни облигации, е ТБ Първа инвестиционна банка АД. В интервю от 4 май 2007 г. Евгени Луканов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка АД, отговаря на въпрос, провокиран от участник във форума на Investor.bg: "Имаме облигации от типа "credit linked notes*" за 7 млн. лв., които са свързани с риска на България, и 33 млн. лв. в CDO (Collateralized debt obligations)**".

Днес от ПИБ уточниха за Investor.bg, че през февруари е настъпил падежът на облигации credit linked notes, свързани с риска на България, и на ПИБ е изплатен номиналът в размер на 7 млн. лв. По отношение на CDO, в момента ПИБ притежава 6 млн. лв. от най-нискорисковите CDO траншове с рейтинг "ААА", които нямат никаква връзка с т.н. subprime market (пазар на високорискови ипотечни ценни книжа)."

В САЩ някои от издадените инструменти от типа CDO са загубили цялата си стойност за последните няколко месеца.

Като непряк резултат от ипотечната криза в САЩ може да се посочи и повишението на лихвите по кредитите в България в края на 2007 г., наред с увеличението на минималните задължителни резерви на банките в БНБ. Повечето банки увеличиха лихвите си с между 0,25 процентни пункта до 0,5 процентни пункта. Лихвите на международните парични пазари се увеличиха след недоверието между банките, породено от опасността от фалит на няколко финансови институции, сред които национализираната британска банка Northern Rock, а наскоро и петата по големина американска банка Bear Sterns.

Въпреки пониженията на лихвите от Федералния резерв на САЩ трябва да се знае, че лихвите по дългосрочните кредити не падат, просто защото ресурсът, отпускан от Фед, е краткосрочен и служи само за покриване на ликвидни проблеми. Малко са банките, които биха финансирали дългосрочни кредити с краткосрочен ресурс от Фед.

По отношение на сектора на недвижимите имоти у нас, част от негативните тенденции от последните няколко месеца също могат да се причислят към ефектите от кризата в САЩ.

"Наистина голямата вълна на британски инвеститори във втори дом в България отмина или се пренасочи към евтини къщи в селските райони. За сметка на това пък е нараснал интересът от страна на руснаци, испанци, гърци, румънци, но те все още не могат да компенсират дупката в търсенето от страна на британците", каза в интервю за Investor.bg Надя Захариева, мениджър Инвестиции на Програмата за кредитиране на хотели в БАКБ.

Британските инвеститори претърпяха големи загуби от понижението на цената на имотите в Испания, Великобритания, САЩ и други страни.

Като непряк ефект от ипотечната криза се сочат и продажбите на български акции от чужденци. Чуждите инвеститори продават у нас, за да решат проблеми другаде, сподели по врема на среща от Клуб Investor.bg Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД и пряк или косвен инвеститор в близо 20 публични дружеста.

За 14 април тази година е насрочено Общо събрание на акционерите на БТК, в която отскоро основен акционер е американската застрахователна компания AIG. AIG отписа огромни активи поради загуби от притежанието на необезпечени американски облигации. Случайно или не, акционерите на БТК ще гласуват за рекорден дивидент от 235 млн. евро (близо 470 млн. лв.), който е по-голям от краткотрайните активи на телекома (които са 237 млн. лв.) и близо 10 пъти по-голям от паричните му средства към края на 2007 г. Предстои да видим дали над 200 млн. евро ще тръгнат към структурите на AIG, за да подбрят ликвидността й, само няколко месеца след като застрахователят влагаше средства в изкупуването на акции от БТК чрез търгово предложение. Ако БТК изтегли кредити, за да плати дивидента си, ще се наложи да плаща лихви и печалбата й за 2008 г. ще е по-малка, спрямо варианта без раздаването на голям дивидент. Такъв значителен дивидент спрямо активите на компанията се наблюдава за първи път в историята на БФБ-София.

Негативен ефект от ипотечната криза е и рязкото обезценяване на долара спрямо еврото, което влошава конкурентоспособността на българския износ, но прави по-евтин вноса на различни суровини, като петрол, въглища, руда и др.

*Credit-linked notes (CLN) - деривативни ценни книжа, издавани от кредитни институции, обезпечени с вземания по даден кредитен портфейл.  С издаването на CLN кредиторът прехвърля част от риска към инвеститорите. Доходността по CLN се определя от лихвите по съответния кредитен портфейл.

**Collateralized debt obligations (CDO) - Структурирани облигационни емисии, обезпечени с портфейл от ценни книжа с фиксирана доходност или кредитни портфейли. Инструментите от типа CDO се разпределят в три основни "транша", в зависимост от техния кредитен рейтинг - senior (с най-висок рейтинг), mezzanine и equity (с най-нисък рейтинг).

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още