IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тристранният натиск върху пазара на имоти в Испания

17:44 | 04.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тристранният натиск върху пазара на имоти в Испания

Затрудненото положение, в което се намира испанската публична компания за имоти Inmobiliaria Colonial, увеличи страховете от разпродажба на активи от страна на задлъжнелите испански компании за имоти, което още повече ще задълбочи забавянето на пазара, пише Ройтерс.

Colonial, чиито акции загубиха почти три четвърти от стойността си за една седмица, продаде активи за над 300 млн. евро през последната седмица.

Въпреки че от компанията твърдят, че тези продажби са част от рутинната й дейност, някои анализатори се позоваха на т. нар. тристранен натиск, който все повече се увеличава върху испанските компании за имоти, потънали в дългове. Всички те все повече усещат тежестта на кредитната криза, забавянето на цените на имотите и увеличаващите се лихвени нива.

“Ако всеки действа в един и същи момент, може да стигнем до състояние, при което на пазара ще има прекалено много продукти за продан и цените може да се понижат дори още повече”, коментира Борха Сиера, бивш директор за Испания на британската брокерска компания Savills, в момента работещ в Ню Йорк за Savills Granite.

За разлика от цените на жилищата, които се понижават, тези на бизнес имотите засега поддържат нивата си, се казва в съобщението. Въпреки това специалистите говорят за корекция в нивата на доходността.

Colonial, която преди срива в цената на книжата, бе втората по големина испанска компания за имоти по пазарна капитализация, стана първата голяма жертва на фондовия пазар в страната.

В затруднено положение са и по-малката Astroc, както и базираната във Валенсия Llanera.

В последно време инвеститорите избягваха Colonial, както и останалите компании в затруднено положение, заради огромните им дългове в условията на неблагоприятен пазар.

Това е част от контекста на поглъщания и сливания, в които се бяха впуснали испанските компании, финансирайки операциите си главно с банкови кредити.

“Colonial се управляваше не като компания за имоти, а като финансов фонд и обстановката на финансовия пазар съответно я засегна значително”, коментира Сиера.

Огромни дългове

Магнатът от сферата на имотите Луис Портийо, който наскоро напусна поста на председател на борда на директорите на Colonial, създаде компанията в сегашния й вид чрез придобиването на други компании от сектора, финансирано чрез кредити. Този модел е многократно възпроизвеждан на пазара.

Съотношението на дълга към активите на Colonial е 69% спрямо 35% средно за сектора на имоти в Европа.

“Големият проблем в случая е сравнително високото ниво на ливъридж спрямо сравнително слабите пазари на имоти”, казва Харм Майер, анализатор на пазара на имоти в JP Morgan.


Високите нива на задлъжнялост не са чужди за испанския пазар на имоти

Най-голямата испанска компания за имоти Metrovacesa, която загуби около една трета от цената на акциите си през последната година има подобно съотношение от 65%.

Realia, подразделението за имоти на групата от строителния и сектора на услугите FCC, която трябваше да намали емисионната си цена през юни след като не успя да привлече достатъчен инвеститорски интерес, има съотношение от 75%.

Fadesa, която беше третата по големина компания за имоти в Испания, също използва дълг за да купи своя конкурент Martinsa миналата година. Формираната компания Martinsa Fadesa загуби около 20% от стойността си откакто бе листната отново на 17 декември.

Досега бизнес имотите поддържаха високи нива в сравнение с жилищата главно заради недостига на офиси в големите градове. Въпреки това експерти предупреждават, че продажбите на компаниите за имоти, в стремеж да увеличат паричните си потоци, могат да разклатят цените и в този сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още