IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращават 250 хил. от строителния сектор в Испания?

Инвестициите в имоти ще се понижат с 3,5% през 2008 г., което ще коства 2 процентни пункта от БВП на страната, смятат от испанската банка BBVA

12:26 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращават 250 хил. от строителния сектор в Испания?

Общо 250 хил. души може да бъдат съкратени от строителния сектор в Испания през следващите две години заради спада на търсенето на жилищния пазар след повишението на цените на кредитите, сочат прогнозни данни на банката BBVA, цитирани от Ройтерс.

Според нея секторът, който до скоро бе една от процъфтяващите индустрии в страната, най-вероятно ще претърпи дълга и тежка криза в сравнение с внезапния срив в САЩ.

Цените на жилищата в Испания са отбелязали троен ръст през последните 10 години, но през 2009 г. се очаква да се понижат и да започнат да възстановяват нивата си през 2010 г.

Банките в Испания са намалили обема на ипотечното кредитиране заради спада в търсенето, увеличените лихвени нива в еврозоната и глобалната кредитна криза.

Според банката инвестициите в имоти ще се понижат с 3,5% през 2008 г. след очакваното повишение от 3% за тази година. Вследствие на това понижение ръстът на БВП на Испания ще се свие с около 2 процентни пункта през 2008 г.

Мащабът на корекцията на пазара на имоти е ограничен от подкрепата, на която може да разчита испанската икономика“, коментира Ескрива, позовавайки се на стабилния ипотечен пазар, ръста на заетостта и здравословните лични финанси на потребителите.

Ефектът, който строителството и инвестициите на пазара на имоти ще окажат върху икономиката, ще продължи през следващите две години, смятат от BBVA.

През 2010 г. може би ще сме в ситуация, в която той отново ще има принос към ръста“, смята Ескрива относно жилищното строителство.

Според банката ръстът на цените на жилищата ще се забави до 1,4% през 2008 г. в сравнение с очакваните 5,5% през 2007 г. и 10,4%, регистрирани през 2006 г.

Строителният сектор се очаква да загуби 90 хил. работни места през 2008 г., но работниците ще се прехвърлят в други сектори, тъй като заетостта в цялата икономика ще се повиши с 300 хил. работни места, сочат прогнозите на банката.

През 2009 г. ще бъдат съкратени около 160 хил. строителни работници, а общият брой на новосъздадените работни места ще бъде 170 хил.

Въпреки глобалната криза от BBVA очакват, че ипотечното кредитиране ще продължи да расте и да се адаптира към по-ниското търсене.

Ръстът в ипотечното кредитиране се очаква да се забави до около 6% на годишна база през втората половина на 2008 г. от 15% през септември.

Ръстът на кредитирането на строителните предприемачи ще се забави до 10% в края на 2008 г. от 30% през декември тази година, смятат от BBVA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още