IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в САЩ ще продължават да падат, дъно не се вижда

Цените може да се понижат с още 5% през 2008, смята смята икономистът от Йейл Робърт Шилер

16:16 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в САЩ ще продължават да падат, дъно не се вижда

Затрудненото положение, в което се намира пазарът на имоти в САЩ, не показва никакви признаци да приключи скоро и може да продължи още пет, дори 10 години, смята икономистът от университета Йейл Робърт Шилер, цитиран от Ройтерс.

Според него спадът на цените на най-уязвимите пазари може да се удвои в сравнение с понижението, регистрирано досега.

Той добавя, че засега не може да се очаква кризата да приключи през 2008 г., когато спадът на цените може да е дори още по-голям от тазгодишния.

Има вероятност понижението да продължи с години, а цените в много градове да спаднат с десетки проценти“, казва Шилер, който е и един от основателите на финансовата фирма MacroMarkets LLC.

Шилер е известен като автор на бестселъра „Безразсъдно Изобилие“ (Irrational Exuberance), в който отправя предупреждение за надценените капиталови пазари по времето на „дотком“ балона през 2000 г. Наскоро бе и един от икономистите, изказали редица опасения по отношение на нажежения жилищен пазар до 2005 г., коментирайки, че той е заразен с „инвеститорска психология“.

Ситуацията на жилищния пазар, в която се намираме, е уникална в историята, защото се бе развила инвеститорска психология, по-силна от всички досегашни примери“, коментира Шилер. „Виждали сме много жилищни балони досега, но всички те са били много по-ограничени от този.“

Районите, които са най-уязвими от корекцията в цените, са онези, в които жилищата са поскъпнали най-много, наред с тези, които са в центъра на т. нар subprime криза. Калифорния и Флорида се намират много високо в този списък, отбелязва Шилер.

Той, заедно с икономиста от Уелсли Колидж Карл Кейс, са разработили индекса на цените на жилищата Standard and Poor’s S&P/Case-Shiller, станал един от предпочитаните от Уол Стрийт показатели за жилищните цени.

За разлика от индекса на Федералния жилищен надзор OFHEO, този на Шилер и Кейс включва и други методи на финансиране на покупката на жилище. Сред тях са и високорискови заеми и т. нар. jumbo mortgage, или ипотеки на стойност над средноустановената от двете най-големи правителствени кредитни агенции в САЩ Fannie Mae и Freddie Mac.

По думите на Шилер цените в САЩ може да отбележат спад от още 5% през 2008 г.

Въпреки всичко това, подобно на ситуацията от предишни рецесии на пазара, тази може да доведе и до някои положителни развития на пазара.

Въпреки че сегашният спад на пазара е достатъчно сериозно основание за някои да го оприличат на Голямата депресия, Шилер отбелязва, че засега такива сравнения биха били неуместни.

Жилищната криза по време на Голямата депресия е преобразила целия пазар. Тя е довела до жилищна реформа и фундаментални промени за ипотечните институции в момент, в който милиони хора не са могли да си позволят покупката на жилище, а собствениците са рискували да загубят своите.

По думите на Шилер сегашната криза също може да доведе до редица съществени реформи в индустрията, регулаторната структура и като цяло в начина на правене на бизнес.

Това ще бъде положителният резултат от кризата“, смята той.

Според много икономисти по-ниските цени на жилищата ще върнат купувачите на пазара на имоти догодина, като се очаква и възстановяване на продажбите на жилища до средата на 2008 г.

Всички те може и да се окажат прави, но аз мисля, че има голям шанс да не са“, коментира Шилер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още