IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се променят логистичните нужди на търговците?

Увеличаващите се продажби и засилената конкурентоспособност са причина за повишено търсене на складови площи и по-ефективни модели за дистрибуция

09:05 | 07.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Как се променят логистичните нужди на търговците?

Стремглавото развитие на сектора на търговията в България е довело до значителна промяна в дейността на търговците в областта на логистиката, сочи анализ на консултантската компания Colliers.

Увеличаващите се продажби, по-голямото географско покритие, както и увеличената им конкурентоспособност е причина за повишеното търсене на складови площи и по-ефективни модели за дистрибуция.

Според компанията две са основните стратегии, които търговците предприемат за да посрещнат логистичните си нужди – като инвестират в собствени складови съоръжения или като се доверяват на услугите на външен логистичен оператор, или т. нар. 3PL (от англ. third party logistics, бел ред).

Независимо от модела, който те избират, тази тенденция оказва важно влияние върху пазара на имоти в две направления. Благодарение на нея се освобождава складово пространство, което се превръща в търговско, като наред с това се увеличава търсенето на модерни логистични площи.

Успехът на тези съоръжения се обуславя от правилния избор на локация и оптималния размер на склада, смятат от компанията. При избора на местоположение трябва да се имат предвид достъпът до мястото, цената на земята и възможните транспортни връзки. При избора на размера на съоръжението основно значение имат очакванията за ръста на бизнеса на съответния търговец.

Като цяло тази промяна в нагласата на търговците разширява призмата, през която предприемачите гледат на пазара, като сега вече „те откриват“ нови територии десетки километри извън границата на големите градове.

Наред с това Colliers съобщи, че наскоро е била финализирана мащабна сделка в логистичния сектор между дистрибутора на бързооборотни стоки Kaven Orbico и Индустриален парк - София Изток. Сделката касае 22 хил. кв. м от парка, който в момента се изгражда на територията на община Елин Пелин.

В края на септември бе съобщено, че инвестицията в него ще бъде на стойност 104 млн. лв.

Площите на Kaven Orbico ще включват различни видове складове, включително и хладилни помещения, офиси и паркинг.

Kaven Orbico е официалният дистрибутор на редица продукти, като тези на Procter&Gamble, Philip Morris, смазочни материали на Shell, предплатените карти на „М-тел“ Prima и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още