IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес имотите в Букурещ и Москва все по-привлекателни

Инвестициите на офис пазара в Букурещ са били 172 млн. евро през първите шест месеца на 2007

13:33 | 01.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес имотите в Букурещ и Москва все по-привлекателни

Пазарите на бизнес имоти в Букурещ и Москва продължават да привличат все повече чуждестранни инвеститори с непрестанно растящото търсене на качествени офис и търговски площи.

Проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle сочи, че силният интерес към инвестиции в Румъния се дължи на присъединяването на страната към ЕС, бързоразвиващата се икономика, повишената прозрачност на пазара, подобряващ се фундамент в сектора и потенциално по-висока доходност.

През първата половина на 2007 г. най-активните инвеститори са били австрийски компании, които се очаква до края на годината да отстъпят пред все по-многобройните германски, британски, ирландски, испански и американски инвестиционни фондове.

Инвестициите на офис пазара са възлизали на около 172 млн. евро, което представлява 37% от общия обем (без да се смятат инвестициите на зелено), възлизащ на 464 млн. евро.

Същият е обемът и на инвестициите в търговски площи, като интересът към тях остава изключително силен както в Букурещ, така и в по-малките румънски градове.

Ограничени остават инвестициите в индустриални проекти, които са били на стойност 74 млн. евро, като техният обем се очаква да остане нисък и през втората половина на годината.

Доходността от висококачествени офиси в Букурещ е втората по големина от 15-те пазара, включени в изследването на компанията, като отстъпва само на тази в Москва. В Букурещ тя е малко над 6% спрямо 8% в Москва и малко над 4% доходност от първокласни офис имоти средно за Европа. За сравнение, в Париж и Лондон доходността е 3,5%.

Общо 140 хил. кв. м офис площи са били предложени на пазара в Букурещ през първата половина на годината. Около 300 хил. кв. м нови офиси се очакват през 2008 г. и 350 хил. кв. м – през 2009 г.

Значително ограничен остава делът на търговски площи на глава от населението в Букурещ – 82 кв. м на 1000 души в сравнение с 592 кв. м във Варшава, 548 кв. м в Прага и 461 кв. м в Будапеща. За цяла Румъния този дял е дори още по-нисък – 25 кв. м на 1000 души, спрямо 170 кв. м средно за Европа.

Букурещ се нарежда на трето място сред 15-те пазара по отношение наеми на търговски площи в центровете с най-високо качество, с нива от около 120 евро на кв. м на месец. Букурещ е предхождан от Москва с над 200 евро и Брюксел с наеми от 150 евро на кв. м на месец.

По информация на компанията поради нарастващото търсене и ограниченото предлагане на офис площи в Москва инвестиционната активност постоянно расте. Резултатът е голям обем площи, очаквани на пазара. Наред с това наемателите стават все по-взискателни и обръщат все повече внимание на качеството на продуктите.

В отговор на това търсене инвеститорите предлагат разнообразни по вид офис площи – във високи сгради в московското Сити, в самостоятелно обособени офис центрове, в бизнес центрове, разположени в бивши индустриални зони, както и площи в бизнес паркове. Последните са сравнително отскоро на пазара, но вече показват потенциал за развитие на този тип имоти, се казва в проучването. Те имат редица предимства като възможност за по-ниски цени на наемите, по-добър транспортен достъп, инфраструктура, повече места за паркиране, зелени площи, синергия на дейностите и др.

Предлагането на бизнес паркове в Москва се очаква да нарасне за в бъдеще, въпреки че техният дял от всички модерни офис площи ще остане сравнително малък. През 2006 г. той е бил едва 1%, а до 2010 г. се очаква да достигне 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още