IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Съществува риск от срив на жилищния пазар във Великобритания

От фонда посочват обаче, че има основание да се смята, че до срив няма да се стигне, тъй като в Европа няма толкова занижени стандарти за кредитиране както в САЩ

14:23 | 19.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Съществува риск от срив на жилищния пазар във Великобритания

Съществува риск от срив на пазара на жилищни имоти във Великобритания подобно на този в САЩ, тъй като вече се усеща влиянието на ипотечната криза върху пазара на имоти, които са значително надценените, е мнението на Международния валутен фонд (МВФ), цитирано от британските медии.

Жилищните пазари отчитат истински бум в много от бързо развиващите се страни и най-вече в Ирландия, Испания и Великобритания, съпроводено с бързо покачване на цените и на инвестиции в жилищния сектор в сравнение с БВП, по-голямо дори от това, отчетено по време на жилищния бум в САЩ“, казват от фонда.

Според МВФ известно покачване на цените на жилищата е оправдано, предвид фундаменталните промени в икономиката като по-ниски лихвени нива, растящ брой едночленни семейства и растящи доходи.

От фонда смятат, че реалната цена на жилищата в САЩ се е покачила с около една трета над нивото, оправдано от фундамента, а имотите във Великобритания са дори още по-надценени. Този неоправдан дял в цената на жилищата се смята по-голям и в редица други страни като Ирландия и Холандия.

Отчитайки, че съществува „значителна несигурност“ по отношение на оценката заради фактори като имиграцията, от МВФ казват в заключение, че предвид номиналните стойности равносметката показва, че редица развити пазари извън САЩ може да са податливи на корекция.

Петте увеличения на лихвените нива от страна на Английската централна банка от август 2006 г. насам са допринесли за „частично охлаждане“ на жилищния бум, а развитията на пазара в последно време може би ще подсилят този ефект, особено ако правилата за кредитиране се затегнат още повече.

МВФ прави и своеобразно предупреждение към финансовия министър Алистър Дарлинг, който се готви за първата си среща с фонда. Според последния рязкото увеличение на цените и тенденцията потребителите да използват ипотечно финансиране, за да покриват разходите си в условията на растящ пазар, прави икономиката на страната особено уязвима при срив на пазара на имоти.

По данни на агенциите за имоти цените падат през последните два месеца като информация за пазара от Halifax също отчита спад в цените през септември.

От фонда са понижили прогнозата си за ръст на цените във Великобритания за следващата година с 0,4 пункта до 2,3%, като са изказали опасения, че корекцията може да е още по-голяма.

Може ли корекцията на жилищния пазар в Европа да е толкова голяма както в САЩ? Степента на надценяване на имотите може да се окаже значително по-голям на някои пазари в Европа в сравнение с тази в САЩ, което неизбежно ще се отрази в значителна степен върху пазара в случай на разпространение на кризата“, коментират от фонда.

Въпреки това МВФ посочва, че има основание да се смята, че до срив няма да се стигне. В Европа няма толкова ясно изразено занижаване на стандартите за кредитиране както в САЩ, където много от проблемите са дошли от заеми, отпуснати на хора със съмнителна кредитна история. Наред с това в страни като Великобритания част от увеличеното търсене на пазара се дължи на увеличения брой чуждестранни работници в момент, в който предлагането е било ограничено от стриктни градоустройствени правила.

От фонда смятат, че финансовата турбулентност е увеличила риска от по-мащабна криза на жилищния сектор в САЩ, която може да се разпространи и в глобален план.

Ограничените условията за кредитиране може да рефлектират върху по-широк кръг от домакинства и още повече да свият търсенето на пазара. Впоследствие цените на жилищата може да спаднат още по-рязко отколкото се очаква, което ще се отрази на инвестициите на пазара и на потреблението. Опасността е, че тази „зараза“ може да се пренесе от САЩ в Европа“.

Според Чарлз Колинс, икономист от МФВ, ако се вземе предвид съотношението цени на жилищата – наеми, или цени – доходи, пазарът във Великобритания е по-надценен от този в САЩ. Въпреки че отчасти увеличението е оправдано от фундамента, той добавя, че е тревожно, че „увеличението на цените в последно време е надминало този фундамент.“

Строителната активност на жилищния пазар в САЩ се понижи до най-ниското си ниво за последните 14 години миналия месец, което според икономистите означава още повече проблеми за цените на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още