IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 24% годишен ръст на ипотечните кредити в Югоизточна Европа

Покупката на собствено жилище е най-предпочитаният начин за инвестиция в региона

12:50 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 24% годишен ръст на ипотечните кредити в Югоизточна Европа

Обемът на ипотечните кредити в Югоизточна Европа (ЮИЕ) ще расте средно с 24% на година за периода 2007 – 2009 г., показва анализ на УниКредит Груп. Домакинствата в региона все повече инвестират в недвижими имоти, което води и до силно търсене на финансиране на покупката на имот чрез ипотечни заеми, посочват от банковата институция.

В България, Румъния, Хърватия и Сърбия още от времето на прехода е характерно, че мнозинството от хората предпочитат домовете, където живеят, да са тяхна лична собственост, се казва в още в анализа на банката. Нивото на собственост на недвижимости в тези страни е много по-високо от това в Западна Европа. Покупката на собствено жилище е най-предпочитаният начин за инвестиция. С изключение на Хърватия, в останалите страни от ЮИЕ цените на недвижимите имоти като цяло са все още са под теоретично очакваните нива.

В България, както и отскоро в Сърбия, появата на нови спестявания води до натрупването на богатство у домакинствата. От УниКредит посочват, че навсякъде в страните от ЮИЕ домакинствата подобряват жизнения си стандарт като цяло заради увеличаване на доходите, но и благодарение на добрите икономически перeспективи. По отношение на потребителските стоки и услуги около 20% от европейците от този регион имат достъп до интернет у дома, близо 40% имат собствена кола, а около 70% притежават мобилни телефони, се казва още в проучването.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в страните от Югоизточна Европа силно надвишава ръста на Европейския съюз като цяло. Основните двигатели на този растеж са засиленото потребление и инвестиционната активност, считат от финансовата институция. Тази тенденция важи за домакинствата във всички страни от Югоизточна Европа – България, Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия – но е особено силна в новите страни членки на Европейския съюз България и Румъния, които печелят от присъединяването си към общността през 2007 г., са казва в анализа.

От банката посочват, че силното местно търсене и благоприятната външна среда са причина за динамичното развитие и в Сърбия и Босна и Херцеговина. И за двете страни обаче запазването на растежа в средносрочен план зависи от напредъка в структурните реформи. Политическите сили в Босна и Херцеговина досега не постигат необходимия консенсус, а предстоящите президентски избори в Сърбия вероятно ще забавят реформите, предупреждават още от УниКредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още