IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в региона с ръст от 100% до 2011 г.

В световен мащаб увеличението ще е с 40% – до 13,7 трлн. долара през 2011 от 9,8 трлн. долара в края на 2006, сочи доклад на RREEF

14:18 | 10.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционният пазар на бизнес имоти в региона с ръст от 100% до 2011 г.
Обемът на инвестиционния пазар на бизнес имоти в Източна Европа се очаква да нарасне със 100% до 2011 г., коментира за Investor.bg Хенри Чин, асистент-визепрезидент на RREEF – подразделението за имоти на Deutsche Bank.

Като „инвестиционен пазар“ на бизнес имоти RREEF определя онези имоти, които в момента са собственост на професионални инвеститори, които ги държат с инвестиционна цел.

В своя доклад „Бъдещият обем на глобалния пазар на имоти“ RREEF посочва, че инвестиционният пазар ще се увеличи с 40% в световен мащаб – до 13,7 трлн. долара през 2011 г. от 9,8 трлн. долара в края на 2006 г. Този ръст представлява забавяне в сравнение с увеличенията, регистрирани през изминалите години. Пазарът в САЩ например е нараснал с над 20% само за миналата година.

Най-голямо увеличение се прогнозира за нововъзникващите пазари. През идните пет години инвестиционният пазар в Азия ще се увеличи със 160%, а този в Латинска Америка – със 120%. За сравнение, ръстът в Западна Европа и в Северна Америка ще бъде 20%, а този на развитите азиатски пазари – 40%.

Въпреки ръста на Централна и Източна Европа през последните години делът на региона от целия европейски инвестиционен пазар е едва 5%. Европа заема 33% от световния пазар, или 3,2 трлн. долара. САЩ доминира глобалния пазар с 48%, а делът на Азия е 19%.

Въпреки голямото си увеличение, прогнозирано през следващите пет години, нововъзникващите пазари все още ще заемат сравнително малък дял от общия обем. Като една от основните причини за това се посочва ниската активност на институционални инвеститори на тези пазари. Ръстът, който се очаква те да отбележат за периода, ще представлява 1,7 млрд. долара, с което техният дял ще се увеличи до 13% от общия обем, в сравнение със 7% сега, прогнозира RREEF. Въпреки че делът на Северна Америка и Европа през 2011 г. ще се понижи, те все още ще представляват 70% от общия световен обем.

Deutsche Bank придоби RREEF през 2002 г. в сделка на стойност 490 млн. долара. Бившите собственици бяха Haslemere NV, Rodamco Europe NV, Rodamco North America и Robeco Groep NV. Дейността на RREEF е съсредоточена основно върху сектора на имоти, инфраструктура, инвестиции в акции и хедж фондове. Към 31 март 2007 г. нейното портфолио се оценява на 62,4 млрд. евро.

У нас тя има съвместни проекти със строително-инвестиционната компания Winslow Developments.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още