IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде е най-изгодно да се купи имот в САЩ?

Повечето от пазарите на недвижими имоти в страната усещат ефекта от свръхпредлагането

16:27 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Къде е най-изгодно да се купи имот в САЩ?
Къде е дошъл моментът да се купуват имоти в САЩ и кои са най-гъвкавите пазари в страната? Според списание Forbes моментът за закупуване на имот вече е отминал за Сиатъл например - цените на недвижимите имоти в града са достигнали най-ниските си нива през първото тримесечие на 2006 и оттогава са нараснали с 12,3%, по данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

От друга страна е назрял моментът за инвестиции в сектора във Филаделфия и Ню Орлийнс. Заради натрупаните непродадени домове и местните икономически условия се очаква цените и в двата града да достигнат дъното си до края на тази година и да отбележат умерено възвръщане на загубите с ръст от около 4% през 2008 г.

По-бавно се очаква да се възстановят пазари като Бостън и Денвър. Там ниското доверие на купувачите, съчетано с излишък в предлагането, е забавило спада. Според главния икономист на NAR - Лорънс Йън, купувачите там търсят ясни признаци за достигане на дъното на пазара и предпочитат да изчакат този момент.

Повечето от пазарите на недвижими имоти в страната усещат ефекта от свръхпредлагането. Един силен пазар се движи в рамките на 1,5% вакантни имоти, а в момента това ниво средно в САЩ е 2,8%, а в някои градове като Маями, Атланта и Денвър е около 3,5%. Освен това всяка добра новина (продажбите на нови домове през май например са на 14-годишен връх) върви с лоша (ръстът на медианната цена е на 10-годишен минимум).

Кои са другите големи градове, където пазарът има най-добри шансове за възстановяване и кога ще стане това?

Пазарните корекции следват три основни модела на възстановяване: V-образната корекция, при която се наблюдава рязък и бърз спад, но пазарът бързо се засилва, след като веднъж е стигнал дъното; U-образното възстановяване, когато цените намаляват постепенно и се връщат бавно нагоре; и L-образното - много рязък и бърз спад с незначително възстановяване на цените след достигане на дъното.

Разликите между V-образния и U-образния пазар са свързани с пречките пред ръста. Високото ниво на вакантни жилища и големият дял инвеститори може да навредят на пазара, но ако местната икономика остане силна, е само въпрос на време да бъдат абсорбирани излишните наличности.

Тампа (третият по големина град във Флорида) е идеалният кандидат за V-образно възстановяване, според проучване на Economy.com. Местната икономика остава силна, а отпускането на кредити на хора с не много добра кредитна история в сравнително ниско. Проблемът на Тампа е големият дял на инвеститорите, което води до високи нива на вакантни имоти - 3,5% към момента.

От Economy.com очакват, че Тампа ще "изразходи" излишните наличности от имоти и че цените ще достигнат дъното през първото тримесечие на 2008 г., след което се очаква имотите да поскъпнат с 10,6% следващата година.

Друг пазар като Тампа е Феникс - при него се очаква дъното да бъде достигнато през четвъртото тримесечие на 2008 г. и цените да нараснат със 7,7% за годината след това. Пример за V-образно възстановяване е също Лас Вегас - достигане на дъното през второто тримесечие на 2009 г. и последващ едногодишен ръст от 7,2 на сто.

По-бавно възстановяване се предвижда на пазари като Минеаполис и Бостън, където спадащата местна икономика, бавният ръст на пазара на работни места и отрицателната миграция пречат на дългосрочните перспективи. Според прогнозите пазарът в Бостън ще достигне дъното си през първото тримесечие на 2008 г., а след това ще отбележи годишен ръст от 3,3 на сто, а в Минеаполис дъното ще бъде достигнато през второто тримесечие на 2008 г., а последващият ръст ще е 2,4 на сто. Друг U-образен пазар е Сакраменто (дъно - през второто тримесечие на 2008 г., последващ годишен ръст - 2,4 на сто).

В Милуоки, където се очаква дъното да бъде достигнато през третото тримесечие на 2008 г., се предвижда годишен ръст на възстановяване от 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още