IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вътрешното търсене на бизнес имоти у нас решаващо за развитието на сектора

На всички нововъзникващи пазари в Източна Европа се наблюдава силен ръст в наемите на бизнес имоти

11:24 | 08.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Вътрешното търсене на бизнес имоти у нас решаващо за развитието на сектора

Търсенето от страна на български компании към наеми на бизнес имоти в България е главният фактор за развитието на сегмента, сочи докладът на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), публикуван през юни 2007 г.

Докладът изследва тенденциите на развитие на пазара на имоти в глобален план за втората половина на 2006 г.

Според него търсенето от местни компании на пазарите в България, Румъния, Чехия и Полша е изиграло съществена роля за развитието на сегмента на бизнес имотите в съответните страни. Търсенето е било стимулирано от кредитната експанзия в частния сектор и от ръста в заплатите. Тези два фактора са довели до най-голямото увеличение в търсенето на търговски площи в София и Варшава за последните две години. Не толкова силно е било търсенето на търговски площи в Прага, въпреки че нивата на наемите са останали стабилни дори след повишеното предлагане на нови площи.

Като цяло на всички нововъзникващи пазари в Източна Европа се наблюдава силен ръст в наемите на бизнес имоти в резултат на увеличените инвестиции на бизнеса вследствие на икономическия ръст в региона. Въпреки фискалните ограничения в някои страни инвестиционната активност е продължила да се увеличава значително.

В повечето държави от региона се наблюдава тенденция за ръст в инфлацията, въпреки че в Полша и Чехия тя остава под контрол. Повишаващите се лихвени проценти и влошаващият се платежен баланс се очаква да забавят ръста на търсенето от страна на наемателите, се казва в проучването.

Икономиките на Русия и Украйна растат с бързи темпове в резултат на увеличаващия се износ на енергия и стоки, усилено вътрешно потребление и ръст в директните чуждестранни инвестиции въпреки политическата криза в Украйна. Тези фактори определят и модела на търсенето от страна на наемателите, което е най-активно в сегментите на търговски и индустриални площи. По отношение търговските обекти предлагането все още не покрива търсенето, което е довело до рязко увеличение на нивата на наемите.

По отношение на инвестиционната активност в доклада се отбелязва, че рестрикциите във фискалната политика в България и Румъния не са довели до ограничение на инфлацията и в резултат цените на всички видове бизнес имоти са се увеличили значително, като наемите също са отбелязали ръст.

Почти на всички пазари интересът за придобиване на имоти от страна на чуждестранни инвеститори е доминирал с изключение на Русия, където вътрешни финансови институции са били най-активни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още