IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари на имоти няма да разочароват инвеститорите до 2011 г.

Почти половината от европейските пазари на имоти ще продължат да предлагат висока доходност и през следващите пет години

16:26 | 04.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските пазари на имоти няма да разочароват инвеститорите до 2011 г.
Почти половината от европейските пазари на имоти ще продължат да предлагат висока доходност и през следващите пет години, се казва в проучване на инвестиционния консултант и портфолио мениджър Invesco Real Estate.

Според компанията повишаващият се ръст на БВП в повечето европейски държави, най-вече Германия, ограничените темпове на инфлацията и сравнително слабата предприемаческа активност ще доведат до сериозен ръст в цените на наемите през следващите пет години.

Продължаваме да очакваме добра обща възвръщаемост от голяма част от пазарите за имоти в Европа за следващите пет години”, коментира Пол Кенеди, директор на отдела за инвестиционни проучвания в Европа в Invesco. “Въпреки че предвиждаме по-ниска възвръщаемост в сравнение с последните години, не очакваме инвеститорите да останат разочаровани. С подходящата пазарна стратегия европейските пазари за имоти би трябвало да продължат да предоставят по-привлекателни инвестиционни възможности в сравнение с държавните ценни книжа (ДЦК). Въпреки това, докато досега доходността се обуславяше предимно от повишаване на стойността на актива, през следващите пет години се очаква тя да идва главно от приходи от имота.”

Търсенето от страна на наематели се очаква още повече да се засили на фона на ръста в БВП и понижаващата се безработица.

Наред с това натискът от страна на инфлацията се очаква да остане под контрол и въпреки че доходността от дългосрочни ДЦК ще се увеличи, промените няма да са съществени.

Въпреки признаците за по-интензивна предприемаческа активност на някои пазари, например на сегмента на офис и търговски площи в Лондон, и въпреки потенциала за разширяване на някои пазари, като този на офиси в Мадрид, растящото предлагане все още не е оказало ефект на понижение върху цените.

Освен това, според Invesco, сегашните нива на цените на имотите са реалистични, особено предвид потенциалът за повишено търсене от страна на наематели и сравнително стабилните перспективи за доходност от дългосрочните ДЦК.

Според компанията представянето на офис сегмента ще е по-силно от останалите на пазара на имоти в Европа поне през 2007 и най-вероятно и през 2008 г. Най-добра доходност се очаква в Париж и някои други части на Франция, както и в Брюксел, Мадрид, Стокхолм, някои части на Лондон, Прага, Москва, Санкт Петербург и Братислава.

Пазарите в Берлин, Рим, Милано, Амстердам, Ротердам, Дъблин, някои части на Великобритания и Будапеща крият риск от по-слабо представяне.

От друга страна повишението в цената на петрола може да доведе до повишение в лихвените проценти. От своя страна по-високи лихвени проценти, които не са съпроводени от по-висок БВП, могат да доведат до понижение на цените на имотите и съответно на тяхната доходност.

Също така съществува и потенциална заплаха за конкурентоспособността на износа от Европа предвид рисковете, свързани с дисбаланса по текущата сметка и платежния баланс на САЩ и вероятността от последващо отслабване на щатския долар. Съответно това ще доведе до понижение в износа на Европа и по-слаб ръст на БВП, най-вече на Германия и Холандия, смятат от Invesco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още