IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ попада във фокуса на логистичния пазар

В момента в Европа са започнати проекти на стойност 10 млрд. евро

15:12 | 19.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ попада във фокуса на логистичния пазар
Интересът от страна на все по-голяма част от бизнеса и инвеститорите в логистични площи в момента се насочва към Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочи анализ на сегмента на проф. д-р Дитер Ребизер от Университета в Нюртинген.
Според него в момента в Европа са започнати проекти на стойност 10 млрд. евро.

Чрез вложенията в логистични проекти инвеститорите диверсифицират портфейла си и компенсират по-слабото представяне на други сегменти.

В близко бъдеще се очаква доходността на пазара, която през 2006 г. е била между 6 и 8%, а за някои проекти и до 13%, да се понижи.

В момента в европейската дистрибуционна система тече процес на трансформация от национална към международна мрежа. Това започна с установяването на единен европейски пазар, вследствие на което дистрибуторите се ориентираха към създаване на паневропейски мрежи.

Промените в момента са резултат както на присъединяването на новите икономики към блока, така и на развитието на глобалната дистрибуционна структура.

През 2006 г. общият оборот на логистичния сектор се увеличи до 800-900 млрд. евро, като тази сума зависи от това как се дефинират границите на Европа. Дългосрочната прогноза за сектора сочи, че той ще расте с темпове между 4 и 8%, което е средно с около 2,5% по-високо от ръста на БВП.

Около половината от цялата индустрия е концентрирана в Германия, Франция и Великобритания.

Значителен фактор за развитието на сектора е и аутсорсингът на логистични услуги. Обемът на тези услуги се очаква да отчита ръст от приблизително 10 млрд. евро годишно.

В анализа се казва, че в момента се търсят все по-големи обекти, тъй като има интерес към консолидация на по-малките центрове в по-големи. Локацията на тези обекти също е в съответствие с движението на изток на европейския "гравитационен център" на пазара.

Вследствие разширяването на ЕС и течащите в момента преговори с Турция и Украйна този център се измества от южна Белгия към южна Германия в посока Мюнхен. Ако вземем предвид Русия и Беларус, центърът ще се премести между Лайпциг и Нюрнберг.

Тъй като по-голямата част от съществуващите съоръжения са или прекалено малки, или не отговарят на съвременните изисквания на пазара, през последните няколко години се установиха редица нови стандарти.

Предлагането на складови и логистични площи на достъпна цена обаче е много ограничено. Търсят се предимно обекти, които разполагат с над 5 хил. кв. м складова площ. Затова се очаква предлагането на такива значително да се увеличи в близко бъдеще. В редица страни като Франция, Италия, Словения, Хърватска, Чехия, Полша, се оформят национални клъстери, които привличат все по-голям интерес.

Спекулативните проекти на сегмента в последните години са били много малко, тъй като както предприемачите, така и инвеститорите не бяха склонни да поемат рисковете, свързани с тях. Въпреки това за в бъдеще се очаква спекулативните инвеститори в сегмента да са все по-активни поради добрия потенциал, който той предлага.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още