IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителните терени в балтийските републики най-скъпи в Талин

В естонската столица цената на терените варира между 1 200 и 4 800 евро на кв. м в зависимост от възможността за застрояване

18:01 | 18.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Строителните терени в балтийските републики най-скъпи в Талин

Цената на строителните терени в Талин е най-висока в сравнение с останалите балтийски страни, като в естонската столица тя варира между 1 200 и 4 800 евро на кв. м в зависимост от възможността за застрояване. Това сочат данни от предоставен на Investor.bg доклад от естонската компания за недвижими имоти Arco Real Estate, която миналата година отвори офис и у нас.

За сравнение, цените на терените в Рига са около 2 хил. евро на кв. м, а във Вилнюс – между 580 и 1159 евро на кв. м.

Причината за високите цени в Талин е изключително ограниченото предлагане и активното развитие на строителството. Според компанията вероятно е в скоро време да започне разрушаването на стари сгради, които не отговарят на съвременните стандарти, с цел улесняване развитието на нови проекти.

Най-високите цени при продажбата на парцели в Рига са около 3 хил. евро на кв. м, въпреки че са регистрирани единични сделки и на цени от 10 хил. на кв. м.

Като цяло пазарът на жилища в Естония през 2006 г. все още е бил отражение на бума в цените през 2005 г. Цените на апартаментите в централната част на Талин са варирали между 2200 и 3200 евро на кв. м през изминалата година, в сравнение с 1200 – 1500 евро в покрайнините. В региона най-скъп е жилищният пазар в Латвия, където най-високите цени за някои апартаменти в столицата са достигнали 7 хил. евро на кв. м. Обикновено цените са варирали между 3 500 и 5 хил. евро на кв. м, като горната ценова граница е регистрирана главно за по-малки апартаменти с площ до 75 кв. м.

На сегмента на офис площи в Естония търсенето на качествени продукти значително превишава предлагането, казват от Arco. Главните проблеми са скъпите места за паркиране, високите наеми и затрудненият достъп. Цените на наемите в офиси клас А в Талин варират между 13 и 18 евро на кв. м на месец, в сравнение с 16-26 евро в Рига и 18 евро във Вилнюс.

Наемите на търговски обекти в региона също са най-високи в Рига, където те достигат 70 евро на кв. м. на месец за най-скъпите обекти, а в някои случаи дори 100 евро. Най-скъпите обекти в Талин са около 50 евро на кв. м, а във Вилнюс – 44 евро. Доходността от търговски площи в Рига и Вилнюс е между 7 и 9%, а в Талин – между 6,5% и 8%.

Сегментът на индустриални площи в региона е сравнително стабилен, като в Литва той се намира все още в ранен етап от развитие. Наемните нива на нови обекти са сравнително еднакви в целия регион, като варират между 4 и 6 евро на кв. м на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още