IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордно големи инвестиции в търговски обекти в Русия през 2006 г.

Стойността на инвестициите в търговски площи в Русия през 2006 е била 3,4 млрд. евро, което е 10 пъти повече от предходната година

10:49 | 18.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно големи инвестиции в търговски обекти в Русия през 2006 г.
Инвестициите в търговски площи в Русия са достигнали до исторически максимум на стойност 3,4 млрд. евро през 2006 г., се казва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle.
 
Въпреки това, докато сумата представлява увеличение от повече от 10 пъти в сравнение с 2005 г., тя е значително по-ниска от Полша с 5 млрд. евро, както и от западноевропейски страни като Германия (50 млрд. евро) и Великобритания с 80 млрд. евро. Това, от своя страна, говори за значителен ръст, който се очаква през следващите години в Русия, се казва в доклада.
 
Докато обикновено бива сравняван с Централна и Източна Европа като нововъзникващ пазар, сега руският пазар на търговски площи демонстрира характеристики, които дават основание да се смята, че инвестициите в страната ще се развият по фундаментално различен начин.
 
За нововъзникващ пазар на имоти руският инвестиционен хоризонт изглежда доста дългосрочен и зрял, смятат от компанията. Една от основните разлики от другите нови пазари е, че той продължава да поддържа много силен местен (вътрешен) компонент. Местни инвеститори са участвали в поне 44% от сделките, направени през 2006 г. За сравнение, в Полша, Чехия и Унгария този дял е бил съответно едва 2%, 6% и 8%.
 
Разпределението на пазарите в Западна Европа е съвършено различно, като местните инвеститори са имали значителен дял от 17%, 23% и 48%, съответно в Германия, Франция и Великобритания.
 
На европейските пазари силната вътрешна инвестиционна активност е признак за развит пазар и за здравословна конкуренция между чуждестранни и местни инвеститори.
 
Спекулативните инвестиции, типични за по-волатилните пазари, ще изиграят незначителна роля за руския пазар, който ще остане по-стабилен и атрактивен в дългосрочен план.
 
Именно от дългосрочния потенциал на пазара идва и сигурността на инвеститорите към пазара. Нискорисковите играчи като пенсионни и взаимни фондове и застрахователни компании (институционален капитал) забелязват преструктурирането на капиталите, което се наблюдава на международно ниво, особено във връзка с Бразилия, Русия, Индия и Китай (т.нар. BRIC страни).

С натрупването на капитал от Jones Lang LaSalle очакват въпросното преструктуриране и развитието на руския финансов сектор руските инвеститори да продължават да заемат значителен дял от инвестиционния пазар, дори и на фона на нарастващия дял на западен институционален капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още