IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Америка може да влезе в най-лошата си жилищна криза

Шансът Щатите да изпаднат в рецесия е 50 на сто според икономически модел

09:05 | 13.03.07 г.
Америка може да влезе в най-лошата си жилищна криза

Около 1,5 млн. американци може да останат без домове, ако жилищната криза се задълбочи, съобщи агенция Bloomberg. 100 000 работници, работещи в индустрии, свързани с жилищното строене, могат да загубят работата си. Акциите на финансовите компании също биха се обезценили, ако притесненията на анализаторите се сбъднат.

Традиционно силният пролетен сезон (обикновено 50 на сто от сделките с жилища се сключват именно тогава) тази година е изключително слаб, съобщиха от Националната асоциация на строителите на жилища във Вашингтон.

5-годишният бум при жилищното строене свърши през 2006 г. Сега някои експерти прогнозират, че големият брой лоши заеми и намалелите продажби предвещават крах в сектора.

Последната криза в жилищния сектор на САЩ беше през 1991 и продължи 2 години. От 1989 до 1991 година броят на новите продажби на домове спадна с 45 на сто и около 1,1 млн. души загубиха работата си. Ако се повтори моделът оттогава, може да очакваме рецесия в САЩ.

New Century Financial Corp., занимаваща се с отпускане на ипотечни заеми на рискови клиенти, обяви в понеделник, че няма достатъчно кеш в наличност да плати на кредиторите си. Morgan Stanley и Citigroup са изискали от New Century да изплати част от задълженията си заради вероятността за рецесия в сектора. Базираната в Калифорния компания, чиито книжа се обезцениха с 90 на сто през тази година, обяви, че няма да отпуска повече заеми на рискови клиенти за момента.

Според Едуард Лиймър, директор на UCLA Anderson Forecast в Лос Анджелис, именно проблемът в ипотечната сфера е двигател на кризата при жилищното строене. Пазарът според него се нуждае от повече нови кредити, а финансовите институции се чувстват все по-несигурни да отпускат заеми.

Мрачната картина за американската икономика се допълва от прогнозата от 6 март  на Алън Грийнспан, който заяви, че има 30 на сто шанс американската икономика да изпадне в рецесия. Според анализи, излезли в понеделник в Bloomberg, шансът това да се случи е по-голям. Прогнозата се основава на модел, изработен от самия Грийнспан, като се отчита разликата между доходността на краткосрочните и дългосрочните ценни книжа в САЩ. Според този модел има значителен шанс (около 50 на сто) щатската икономика да изпадне в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още