IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще расте или ще спада интересът към българските имоти през 2007?

Според някои тази година България ще е с най-голям ръст на сектора в Европа; други смятат, че имотите у нас ще губят от своята привлекателност

17:37 | 12.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ще расте или ще спада интересът към българските имоти през 2007?

Горещият пазар на имоти в България продължава да привлича все повече вниманието на наши и чужди инвеститори, брокери и анализатори, броени дни след като страната ни стана член на ЕС. Прогнозите за развитието на пазара пък са многобройни и разнопосочни.

Според международната инвестиционна и консултантска компания Obelisk International пазарът на имоти в България ще регистрира най-висок ръст в Европа през 2007 г. Главните фактори са значителният обем инвестиции, който се очаква да бъде насочен към страната ни след присъединяването й към ЕС, разширяващият се туристически пазар и повишаване на благосъстоянието на населението, сочат анализатори от компанията.

Наред с новите чуждестранни инвестиции, ще се увеличи и обемът на търговията с останалите европейски страни. Търговският сектор ще регистрира значителен ръст, което ще стимулира развитието на нови проекти за изграждане на складове, бизнес и логистични центрове и хипермаркети в столицата и извън нея.

Кипърското издание Cyprus Weekly пък съобщава, че Кипър е между установените пазари, които ще предложат най-изгодни възможности за инвестиция в имоти, за разлика от нововъзникващи пазари като Хърватска и България, които ще губят своята привлекателност. Според него цените на имотите на острова ще се повишат средно с 15% тази година, като офисите в Никозия ще добавят към стойността си най-малко 20%.

Британската консултантска компания Assetz коментира, че въпреки изключителните възможности, които България предлага на инвеститорите през последните няколко години, няма твърди доказателства, че този ръст ще се задържи в дългосрочен план.

Според Obelisk International обаче пазарът в страната ни е в състояние да предложи на инвеститорите стабилна доходност и разнообразно портфолио от имоти. Търсенето на терени от страна на инвеститори в търговски и бизнес обекти ще съвпадне с търсенето от страна на предприемачи в жилищния сегмент, към който също ще има все по-голям интерес.

Европейските регулации ще осигурят нужното качество и сигурност на продукцията. Цената на повишените стандарти и качеството на материалите, както и увеличаването на цената на труда и съпътстващите разходи като електричество се очаква да повишат цената на строителството с 5% през 2007 г.

Според експерти от сектора конкурентното търсене на земя ще повиши цената й и на свой ред ще доведе до увеличение на цената на имотите.

Освен местното търсене важен фактор е и интересът на български емигранти и чуждестранни пенсионери, които ще търсят възможности за закупуване на имот в България. А увеличеният брой туроператори, които обслужват страната, ще стимулира развитието на пазара на наеми.

Всички тези фактори ще осигурят добър потенциал за бъдещото развитие на сектора, въпреки че според някои анализатори бумът на пазара, който се очаква през 2007 г., ще приключи през 2010 г.

По думите на пазарния анализатор на Obelisk International Вероника Кастро от статута на България на членка на ЕС ще се облагодетелстват както сегашните инвеститори, така и тези, които тепърва ще влязат на пазара, а ръстът ще се задържи за следващите няколко години.

Obelisk International предлага консултантски услуги, свързани с различни инвестиционни проекти в България, Хърватска, Франция, Унгария, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Турция, САЩ, Мароко и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още