IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Известните курорти не са непременно добро място за инвестиция в имоти

Редица популярни курорти, рекламирани като инвестиционна дестинация, рискуват да се превърнат в "строителни площадки", което да доведе до спад в цените

15:21 | 11.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Известните курорти не са непременно добро място за инвестиция в имоти

Една от характеристиките на пазари във възход през последните няколко години, за всички видове инвестиции, е, че когато цената на даден инвестиционен продукт се понижи, никой не се притеснява и не дава песимистични оценки. Ако цената се повиши обаче, то пазарът взема за даденост, че ще поскъпването ще продължи и занапред. Това е мнението, което споделя пред в. Таймс Мерин Съмърсет-Уеб, бивш брокер и настоящ редактор на финансовото издание Money Week.

По думите й при поевтиняване на продукта, никой не изказва опасения, че цената ще продължи да се понижава, а вместо това всеки си служи с термини като „здравословна корекция“ или по-често „добра инвестиционна възможност“.

Според нея добър пример за това е пазарът на жилища в САЩ, където цената на новото строителство се е понижила с 10% миналия месец, което е най-големият спад за последните 40 години.

Това е придружено с множество случаи, в които собствениците предлагат отстъпки от 20 или 30% от първоначално обявената цена на имота, за да успеят да сключат сделка, както и строители, които предлагат безплатен плувен басейн и други апетитни бонуси наред с отстъпките от цената, които вече са били принудени да направят.

Въпреки това оптимистичният британски купувач в тази ситуация вижда възможност за покупка, въпреки че „е повече от ясно, че пазарът се срива“, казва Съмърсет-Уеб.

През последната седмица получих няколко писма от хора, които ме питат дали смятам, че сега е моментът за покупка на имот във Флорида“, казва тя. „Моят отговор е: Не! Американският пазар на имоти е изцяло надценен, а условията на ипотеките – непосилни. Дори и да е вярно твърдението на оптимистите, че корекцията приключва, няма признаци да смятаме, че цените скоро ще започнат да се повишават.“

Наред с това се прибавя и слабият долар, което прави подобна покупка изцяло неаргументирана.

Съмърсет-Уеб признава, че единственият аргумент „за“ е възможността един срив в цените на имотите да стимулира пазара на наеми.

По думите на управляващия директор на специализираното издание Assetz Стюарт Ло спадът на долара може да повлияе значително международния туризъм, което ще доведе до голяма стабилност и търсене на имоти под наем в САЩ.

Туризмът обаче е използван повсеместно като аргумент за покупката на имот, коментира Съмърсет-Уеб.

Например в Банско ни насърчават да купуваме, защото скоро то ще бъде залято от скиори, а в Дубай, защото там има в изобилие слънце и пясък, което ще привлече стотици хиляди туристи с бездънни джобове“, казва тя.

Този аргумент обаче има две слаби страни. Първо: дори и най-ревностните туристи не биха жертвали комфорта си за възможността да карат ски където и да било и качеството има голямо значение. Освен това всеки път, когато чуем за „нова вълнуваща туристическа дестинация“, можем да сме сигурни, че там има спекулативен балон, който в момента се надува, добавя Съмърсет-Уеб.

Тя посочва като пример Дубай, който се е превърнал в истинска строителна площадка и според очакванията следващата година на пазара ще бъдат пуснати над 50 хил. имота, а през 2008 г. - 60 хил., което в крайна сметка ще доведе до свръхпредлагане. В резултат на това анализатори от кредитната консултантска компания Standard Chartered прогнозират цените на имотите в Дубай да се понижат с между 20 и 30 на сто през следващите две или три години.

Не съм против инвестицията в имот по принцип, просто в момента не виждам много места, където тя си струва. Все пак изкушава ме идеята за пазара в Германия и сравнително високата доходност, който той предлага, а също така наблюдавам отблизо пазара в Индия“, казва в заключение Съмърсет-Уеб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още