IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не се очаква криза на пазара на жилища

Според изпълнителния директор на Winslow Developments в момента на пазара най-търсени са жилища с площ между 50 и 80 кв. м

09:59 | 02.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Не се очаква криза на пазара на жилища

Не смятам, че ще има криза или крах на пазара на жилища след 1 януари 2007 г., каза Иван Мекушин, изпълнителен директор на инвестиционната и предприемаческа компания Winslow Developments по време на десетото издание на Строително-инвестиционния форум (RINFOR), който се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Преди няколко години е имало търсене на по-големи апартаменти, като в последно време търсената площ е намаляла. В следващите години обаче се очаква обратна тенденция, като ще има търсене за имоти с по-голяма площ, коментира Мекушин.

По думите му в момента има задържане на ръста на цените, което не е тревожен знак и дори и да има спад, той няма да е голям. Мекушин прогнозира, че занапред ръстът ще бъде най-вече при новото строителство, а цените на панелните жилища ще се покачват с по-бавни темпове. По отношение на районите, той очаква растеж най-вече в подценените райони на столицата, както и в различни градове в страната.

Според Мекушин най-търсени в момента са жилища с площ между 50 и 80 кв. м.

Той каза, че търсените характеристики на имота зависят от вида купувач. Тези, които търсят жилище за собствено ползване, се интересуват главно от неговата функционалност. Инвеститорите се интересуват най-вече от доходността, затова търсят по-малки апартаменти в централната част на града.

Занапред, заедно с увеличението на доходите на населението, се очаква да се покачи търсенето на апартаменти с по-голяма площ, като купувачите ще станат по-взискателни и ще обръщат все повече внимание на качеството, вида и местонахождението на имота, а доходността се очаква да намалява.

Мекушин каза, че в момента при покупка на имот цената е определящият критерий, но купувачите вече обръщат повече внимание и на функционалност, площ, качество, района, в който е разположен имотът, гледката, етажа и т.н.

Расте обаче броят на клиентите, които първо избират най-подходящия за тях район, след което пристъпват към търсене на имота. Все повече купувачи водят експерти със себе си на огледите, които да им помогнат в правилния избор.

В момента Winslow Developments развива седем проекта за изграждането на апартаментни хотели в Банско, като общият брой на апартаментите, които компанията ще построи в курорта, се очаква да достигне 1000. В София тя изгражда два жилищни комплекса от затворен тип.

През юли компанията основа смесено дружество заедно с RREEF, част от групата Deutsche Bank, което засега планира да реализира проекти в областта на недвижимите имоти и строителството у нас на стойност 10 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още