IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британска телевизия призова към бдителност при инвестиции в имоти у нас

Независимо какво твърдят някои, пазарът в Източна Европа крие много рискове, смята набеденият за "гуру" в сектора на недвижимите имоти Андрю Уинтър

08:21 | 07.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Андрю Уинтър. Снимка: Личен Архив
Андрю Уинтър. Снимка: Личен Архив
Британският “гуру” по недвижима собственост Андрю Уинтър отправи съвет към инвеститорите в имоти да бъдат изключително предпазливи при покупка на нововъзникващи пазари като този в България. Призивът му бе отправен по време на предаване на британския телевизионен канал Channel 4.
 
Запитан какво е мнението му за покупка на къща в Източна Европа, например в България, той коментира, че като цяло такива инвестиции крият голям риск. “Ако искате да инвестирате на нововъзникващ пазар трябва добре да
обмислите всичко”, каза той. “Вие купувате имот, но трябва да помислите за това кой ще го купи след това от вас.”
 
“Принципно при покупката на какъвто и да е имот, където и да е, стойността му би се увеличила след пет-десет години. Разбира се, ръстът ще е различен в различни места по света. На пазари като този в Източна Европа обаче, независимо от това какво може да твърдят някои, трябва да се има предвид, че става въпрос са високорискови инвестиции, затова аз винаги бих бил много предпазлив”, добави Уинтър.
 
Той съветва зрителите, които обмислят инвестиция в страни като в Полша и Чехия, да се насочат към съществуващи имоти, а не към ново строителство. Според него при покупката на старо жилище, чиято цена е според възможностите и на местните жители, собственикът може да го ремонтира и да го отдава под наем за известен период от време, през който стойността му ще се увеличи. Когато реши да го продаде, освен сред останалите инвеститори, той по-лесно може да намери купувачи и сред местните жители.
 
Според Уинтър обаче да се отдава под наем по-луксозен и по-скъп имот в установен пазар, като столицата например, е по-трудно и дългосрочно.
 
Запитан какво смята за прогнозите, че средната цена на къщите във Великобритания ще достигне 300 хил. лири до 2012 г., Андрю Уинтър каза, че това е напълно вероятно. По думите му най-показателен за развитието на пазара в цялата страна е пазарът в Лондон.
 
"В момента пазарът на имоти в Лондон процъфтява и всички признаци за това бяха налице още миналата година", каза той. "Цените в много други градове бяха съвсем близо до тези в Лондон и апартамент в центъра на Лийдс струваше почти толкова колкото такъв в столицата, което просто не е реално. Затова можеше да се очаква, че или цените в Лийдс ще отбележат значителен спад, или тези в Лондон ще се покачат и виждаме, че стана второто."
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още