IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделка с офис сгради отново повдига въпроса за кронизма на Виктор Орбан

Правителствената инвестиция на стойност 1,7 млрд. евро в офис комплекс, собственост на зетя на унгарския премиер, генерира нова вълна от критики от страна на опозицията

13:51 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Офис комплекс до градския парк на Будапеща беше залог за възраждането на бизнес имотите в столицата на Унгария след пандемията от коронавирус. Но слабото икономическо възстановяване на страната и ускорената инфлация доведоха до спад в търсенето, а проектът изглеждаше обречен да губи пари, пише Bloomberg.

Такава беше ситуацията, преди унгарският премиер Виктор Орбан да се намеси.

Фонд, свързан със зетя на Орбан, Ищван Тиборч, е постигнал споразумение да продаде сградите от въпросния комплекс на правителството, става ясно от документи, осигурени от организацията Transparency International. Сега проверката на сделката се превръща в поредното оръжие за новия политически противник на Орбан.

Лидерът на опозицията Петер Маджар, най-сериозният политически съперник на Орбан от над десетилетие, посочи инвестицията като пример за вид кронизъм (облагодетелстване на роднини и приятели - бел. ред.), който постави Унгария на дъното на класацията на Transparency International за корупция сред държавите членки на Европейския съюз (ЕС).

Комплексът от офис сгради, наречен Durer Park, е един от трите обекта в Будапеща, където правителството купува бизнес имоти с обща площ, която е няколко пъти по-голяма от националния футболен стадион на Унгария.

Маджар определя общата цена на 650 млрд. форинта (1,7 млрд. евро).

Правителството отказа да коментира каква сума е платило за прехвърлянето.

Администрацията на Орбан казва, че инвестициите ще подобрят условията на труд за държавните служители, които имат ограничени привилегии за дистанционна работа. Инвестициите също така имат за цел да намалят разходите, свързани с неефективните и застаряващи сгради, където в момента се помещават много министерства и агенции.

В изявление до Bloomberg Министерството на икономиката казва, че сделките са „благоприятни“, докато министърът на кабинета Гергели Гуляш посочи през юни, че инвестициите ще се изплатят след около 10 години.

Опозицията описва инвестицията като форма на щедрост към собственото семейство на премиера в момент, когато Унгария повишава данъците и съкращава разходите, за да компенсира годините на фискална разточителност.

Подкрепата за Маджар расте при последните социологически проучвания, като той разкритикува предполагаемата корупция и лошото управление при Орбан.

Неговата партия "Тиса" е наравно с "Фидес" на Орбан в последните социологически проучвания преди парламентарните избори през 2026 г.

„Защо той купи от своя зет Ищван Тиборч напълно ненужни офис сгради за 650 млрд. форинта в момент, когато правителството обяви програма за икономии от 130 точки, засягаща здравеопазването, образованието и културата?“, пита Маджар по време на интервю за държавната телевизия.

Сделката е част от поредица големи правителствени покупки, които включват 80% дял от летище Будапеща за около 2,5 млрд. евро. Миналата година правителството отпусна над 1 млрд. евро заеми чрез държавни банки за 4iG Nyrt. - компания, която Орбан иска да стане национален телекомуникационен „шампион“, за закупуване на местния бизнес на Vodafone Plc.

При управлението на Орбан Тиборч се превърна в един от най-богатите хора в страната с поредица от сделки с фокус върху луксозните хотели.

BDPST Zrt., инвестиционното средство на Тиборч, посочва пред Bloomberg, че фондът, който притежава Durer Park, има „независимо управление“, което взема решения автономно.

Орбан многократно е обвиняван в кронизъм, като многократно отрича, че оказва влияние на бизнес сделки. Опасенията относно корупцията допринасят за продължаващото задържане на 20 млрд. евро от фондове на ЕС.

„Не се занимавам с бизнес сделки“, отсече Орбан по време на пресконференция по-рано този месец в Европейския парламент, където беше критикуван от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. „Как и кой завършва даден проект не е въпрос на правителството и аз също не искам да се занимавам с това“, добави той.

Durer Park е най-малкият от трите офис проекта, на цена от 120 млрд. форинта, изтъква новинарския уебсайт 24.hu, който пръв съобщи за покупката по-рано тази година. Там Министерството на икономиката планира да премести част от хората си и централите на някои държавни кредитори, които контролира.

Комплексът се състои се от две офис сгради със зелени покриви и 207 апартамента, построени с оглед на стандартите за екологична устойчивост, разкрива Granit Asset Management, която управлява фонда за частни капиталови инвестиции Fonix, собственик на имота.

Granit Asset Management е част от Granit Bank, която е собственост на BDPST на Тиборч.

„Това е спекулативна инвестиция, тоест няма предварителен договор за наем или продажба“, посочва Granit Asset Management. Компанията повтори, че решенията ѝ се вземат независимо от собствениците. Офис сградите са били продадени на „реалистична пазарна цена на регионално ниво“, като фирмата отказа да разкрие цената.

Другите два обекта са не са на толкова централно място. Единият е до нов квартал към южния край на Будапеща на брега на река Дунав, в който Fonix също има дял. Пейзажът е осеян с кранове, надвиснали над модерните високи жилищни сгради, където се намира и 28-етажната нова централа на енергийната компания Mol Nyrt.

Третият обект е близо до мястото, където правителството има планове на изгради офис хъб на стойност 5,8 млрд. евро на мястото на разрушени железопътни линии. Тук ще се намира новото седалище на данъчните власти.

При Durer Park първоначалната цена от 100 млрд. форинта в крайна сметка беше повишена с 20%, за да се отчете ускорената инфлация миналата година, съобщава 24.hu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още