IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемните и продажните цени на складовете в София и региона нарастват чувствително

В останалите големи градове се търсят основно малки складове, а липсва достатъчно ново строителство

20:12 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стара Загора

В Стара Загора и околностите ѝ нараства търсенето на нови складови помещения, но предлагане липсва. Складовете в строеж са наемани още преди да бъдат въведени в експлоатация, съобщават Михаела Лесова и Васил Василев, представители на БГСклад в града.

Наемните цени на новите промишлени помещения са нараснали с 5%-10%, докато при старите обекти темпът на растеж е по-бавен. Цените за продажба на промишлени имоти са останали непроменени на ниво от около 750 евро на кв. м.

Сделките със складови площи в Стара Загора са единични, предимно за помещения в недобро състояние или стари сгради отпреди 30 години. Предлагането е на складове ново строителство с квадратури над 900 кв.м и цени от 900 евро на кв.м. За купувачите в региона общата продажна цена е в пъти над възможностите им, тъй като се търсят малки помещения с площ от около 300 кв.м, казват Лесова и Василев.

Купувачите търсят терени с изградени комуникации и в тази връзка се развива вторият индустриален парк „Загоре“. 20% от имотите там вече са разпродадени.

Русе

Пазарът на производствени и складови площи в Русе забавя темпото си в началото на тази година в резултат на намаления внос на стоки, който се отразява на наемната активност, казва Юрий Дудев, представител на БГСклад в града.

Въпреки това цените на качествените индустриални площи отбелязват ръст, като в същото време предлагането им е ограничено. Раздвиженият наемен пазар в индустриалните и логистични имоти стимулира инвеститорите да започнат още спекулативни проекти в Русе.

Тази година в града са обявени или започнати близо 15 хил. кв.м логистични площи под наем. При реализирани сделки наемите за първокласни площи запазват нива от 4 евро на кв. м, а за по-нисък клас площи нивата се движат от 2 до 3,5 евро на кв.м. в зависимост от локацията и условията, които предлагат.

Търсенето е основно за площи до 500 кв. м, значително по-малко е търсенето на индустриални площи над 5000 кв.м.

Сливен

Тази година на пазара в Сливен се наблюдава особен интерес към промишлени и търговски обекти, но реализираните сделки са малко поради спецификата на всяка дейност и невъзможността предлагането да отговори в пълна степен на търсенето, а именно – изискване за рампа, минимум височина на помещението, достъп до имота, отбелязва Евгения Кабранова, представител на БГСклад в града.

Търсят се промишлени имоти с площ между 200 и 500 кв. м. Най-често се отдават помещения под наем за офиси, студиа за красота, магазини. Често тези помещения се освобождават скоро след тяхното наемане или с изтичане на срока на договора от една година, коментира Кабранова.

Помещенията под наем с голяма площ на главната улица дълго време остават ненаемани поради високите нива на наемите. Пример за това е помещение на главната търговска улица в нова сграда с площ малко над 200 кв.м. и искан наем от 6000 лв., допълва тя.

Велико Търново

Пазарът на складови площи във Велико Търново е останал без съществени изменения – броят на сделките е намалял, а наемите и продажните цени са се запазили стабилни спрямо предходната година.

Най-търсени за наемане в региона са складови помещения с малка площ, а за закупуване се търсят нискобюджетни терени в покрайнините на града.

Основната група клиенти са местни фирми, развиващи дребен бизнес. При по-строгите условия за финансиране и по-високи лихвени проценти гражданите и бизнесът не са толкова склонни да заемат средства, затова се очаква спад на потреблението и инвестициите, казва Филипов. Липсата на инфраструктура и добри логистични връзки все още държат настрана големите компании от региона, допълва той.

Плевен

През 2024 година в района на Плевен се запазва тенденцията основното търсене да идва от местния бизнес и то в неголеми мащаби, като все повече собственици желаят да се освободят от индустриални имоти, казва Ангел Иванов, представител на БГСклад в Плевен. Продажбите се реализират трудно, докато имотите под наем на пазарни нива се отдават сравнително бързо.

„Липсата на свързаност по магистрала все още е пречка за някои инвестиционни намерения. Все още има много индустриални терени, които са подходящи за изграждане на производствени и складови площи в Плевен и в региона“, казва Иванов.

Ценовите нива се запазват в диапазона 4 до 6 лв. на кв. м за складови и производствени площи.

Търсенето е много слабо, като най-често се търси малка площ на добра локация, но такива обекти липсват както за продажба, така и за наем, отбелязва Иванов.

Шумен

През тази година по програмата за привличане на инвестиции на Министерството на иновациите и растежа беше отпуснато финансиране за разширяване на инфраструктурата на съществуващия индустриален парк в Шумен, както и за изграждане на втори в рамките на индустриалната зона на града. Финансиране получи и проектът за изграждане на индустриален парк в Търговище. Тези стъпки ще изиграят ключова роля за икономическия растеж на региона – привличане на инвестиции, нови работни места и достатъчно работа за съществуващия бизнес, коментира Катя Белчева, представител на БГСклад в града.

От началото на годината в Шумен са построени и въведени в експлоатация нови складови площи. Цените при новопостроените складове варират от 7 до 9-10 лева на квадратен метър. Цената в повечето случаи е съобразена с основните характеристики на склада – тип строителство, височина, наличие на рампа, местоположение, прилежащ терен за маневри.

Търсят се както складове с площ 300 до 500 кв. м и по-рядко над 1000 кв. м. По-нисък клас складове (или със значително по-голяма квадратура) се предлагат на цена 5 до 6 лева на кв.м. Критериите на наемателите се задоволяват трудно въпреки наличието на свободни площи, отбелязва Белчева.

Разходите за строителство на индустриални имоти достигат 500-600 евро на кв. м в зависимост от типа строителство, като те остават непроменени спрямо 2023 г.

Враца

През 2024 г. държавата прехвърли в собственост на община Враца терен с площ около 300 дка, върху който се предвижда да бъде изграден индустриален парк от общинското дружество „Индустриални зони – Враца“ ЕООД, като целта е в регион Враца да бъдат привлечени големи инвеститори. В града предстои изграждане на най-големия в Северозападна България търговски комплекс Holiday park в поземлен имот с площ от 40 дка. Предвидената за изграждане търговска площ е над 10 000 кв.м и в нея ще бъдат разположени над 15 търговски обекта, съобщава Мирослава Тошкова, представител на БГСклад в града.

В най-големия жилищен квартал Дъбника в гр. Враца се изгражда ритейл парк в близост до магазин JYSK. Комплексът ще е разположен върху поземлен имот с площ от 4600 кв.м, като търговските площи ще са около 2000 кв.м. В същото време един от най-големите чуждестранни инвеститори в района обяви, че ще затвори завода си за кабели в Мездра. Решението за преместване на производството в Молдова или Румъния се дължи на конкуренцията в индустрията за кабелни комплекти, както и на високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд. Ще бъдат освободени от работа около 1000 души.

Цените на индустриалните имоти отбелязват леко и плавно покачване при наемите и продажбите. Реализирани са наемни сделки за индустриални имоти с площ от сто до хиляда квадратни метра.

Търсенето под наем е насочено основно към имоти с площ от 100 до 300 кв.м от местни фирми и към по-големи имоти с площ от 500 до 1000 кв. м от фирми, установили се на пазара в региона. По-рядко има търсене от фирми, които за първи път искат да работят в региона на по-големи площи от 2000 до 3000 кв.м, но предлагането е недостатъчно.

Видин

От началото на годината се наблюдава ръст на предлагането на парцели и сгради с промишлено предназначение във Видин, най-вече бивши заводи, които са в недобро състояние, но биха могли да се преустроят и използват за различни цели на едрия бизнес, казват Бисер Първанов и Д. Димитров, представители на БГСклад в града.

Такива предложения има в Козлодуй, където се предлагат за закупуване или наемане части от сгради от бивш завод. Във Видин няма съществено предлагане и търсене. В региона няма осезаем ръст на наемите, продажните цени на сградите обаче нарастват леко в унисон с общата тенденция при имотите. Търсенето е насочено към по-малки помещения с цел складиране на стоки.

Габрово

През последните месеци пазарът на индустриални имоти в Габрово среща проблеми с нарастващите разходи за енергия и строителни материали, което увеличава цените за изграждане и поддръжка на имотите. Липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка също затруднява развитието на нови индустриални проекти в региона, казва Михаил Сеферов, представител на БГСклад в града.

От началото на годината се отчита леко увеличение в цените на наемите, което е свързано с инфлацията и по-високите разходи за поддръжка. При продажбите обаче покачването е по-умерено, тъй като търсенето е по-стабилно и балансът между предлагането и търсенето се запазва. В региона се реализират сделки главно с по-малки индустриални имоти с площи между 500 и 1000 кв.м. Очакванията са за засилване на търсенето през следващите месеци, особено от страна на местни компании, които търсят разширение на производствените си мощности.

През тази година се наблюдава засилен интерес към имоти с по-малки до средни площи около 500-2000 кв.м. По-големите обекти над 5000 кв.м също привличат внимание, но те се търсят от ограничен брой големи инвеститори.

Цените за строителство на нови индустриални сгради в региона на Габрово варират между 700 и 1000 евро на квадратен метър в зависимост от спецификите на проекта и използваните материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още