IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделките с имоти растат в повечето големи градове у нас, но отново спадат на национално ниво

Морските и планинските курорти показват известно оживление след почти посвеместните спадове

19:50 | 02.10.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Имотният пазар у нас продължава да се представя на две скорости и през третото тримесечие на тази година от гледна точка на брой изповядани сделки, показват данни на Агенцията по вписванията, публикувани в сряда. Изповяданите сделки отбелязват ръст в четири от шестте града у нас с население над 120 хил. души в унисон с тенденцията от началото на 2024 г.

На национално ниво обаче броят на вписаните сделки се връща към минимален спад след повишението през предходните три месеца, а под една трета от следените от Агенцията по вписванията 113 града в страната отчитат годишен ръст на сделките. В същото време данните показват известно оживление в морските и планинските курорти, където активността на купувачите се забави от второто полугодие на 2022 г. насам.

Основният фактор, който движи имотният пазар в България, остава ипотечното кредитиране, като отпуснатите жилищни заеми от гледна точка на броя им продължават да растат силно в големите градове у нас и в цялата страна през третото тримесечие, както и за деветте месеца на годината.

Бургас остава лидер по ръст на изповяданите сделки с имоти у нас през третото тримесечие с повишение от 19% на годишна база. От началото на годината в морския град са вписани 6451 сделки, като също се увеличават с 25% спрямо деветмесечието на миналата година, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. Активността на пазара в Бургас се повишаваше във всички три тримесечия от началото на годината.

Въпреки силното представяне през третото тримесечие Бургас отстъпва четвъртото си място сред най-активните градски имотни пазари в страната на Несебър, където вписаните сделки между юли и септември са се увеличили с 16,1%. Така морският град, в чиято служба по вписванията се изповядват и сделките в Слънчев бряг, записва второ поредно тримесечие на покачване след по-скромното повишение с 1,8% през второто тримесечие. Той стартира годината със спад на изповяданите сделки в унисон с тенденцията през 2023 г.

Представянето на Бургас и Несебър контрастира с другия голям морски град у нас, Варна, където през третото тримесечие е отчетен лек спад на сделките – те са с 22 по-малко спрямо същия период на миналата година. В предишните две тримесечия морската столица отбелязваше ръст на изповяданите сделки с имоти след шест поредни тримесечия на спадове. От началото на годината във Варна са вписани 10 758 сделки и те се увеличават с 4,8 на сто спрямо деветмесечието на 2023 г.

Третото тримесечие е било силно и за Пловдив, където изповяданите сделки с имоти са се увеличили с 13,7%. Градът започна 2024 г. с ръст на сделките, но не успя да го задържи в периода между април и юни. От началото на годината в Пловдив са вписани 11 527 сделки с имоти, което е леко повишение от 0,5% спрямо същия период на 2023 г.

София също отбелязва двуцифрен годишен ръст на сделките през третото тримесечие от 12,5%. Столицата се върна към растеж още в края на миналата година след поредицата от спадове, започнала от третото тримесечие на 2022 г., и оттогава изповяданите сделки с имоти отбелязват непрекъснато покачване. За периода от януари до края на септември в София са вписани 24 818 сделки, което е увеличение с 12,7 на сто.

От другите големи градове у нас Стара Загора също отчита ръст на вписаните сделки от 18,2% на годишна база през второто тримесечие. В Русе обаче те намаляват с 8 на сто. Сред другите големи градове в страната Благоевград отбелязва годишен ръст на сделките от 12,8% за третото тримесечие, а във Велико Търново те се увеличават с 4,8 на сто. На обратния полюс Плевен, Ямбол, Кърджали, Шумен продължават да отбелязват спадове.

На този фон данните на Агенцията по вписванията показват известно оживление на някои от пазарите в морските и планинските курорти у нас. В Балчик сделките са само с три по-малко спрямо третото тримесечие на 2023 г., а в Каварна спадът също е минимален от 0,3 на сто. Поморие отбелязва лек ръст 0,3%, както и Царево с повишение от 6 на сто.

Разлог, където се изповядват сделките в Банско, отбелязва втори пореден тримесечен ръст на годишна база от 0,4%. Покачване с десет сделки е отчетено и в Чепеларе. Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, се връща към растеж от 11,4%, а в Самоков, където се вписват сделките в Боровец, отново е отчетен спад от 2,1 на сто.

През второто тримесечие вписаните сделки с имоти на национално ниво се върнаха към растеж за първи път от осем тримесечия. Между юли и септември обаче те отбелязват минимален спад от 139 сделки. От началото на годината у нас са вписани 152 316 сделки с имоти, което е минимален спад от 0,05%, или 793 сделки, спрямо същия период на миналата година.

Ипотечното кредитиране продължава неумолимия си ръст

В същото време ипотечното кредитиране от гледна точка на брой вписани законни и договорни ипотеки продължава да отбелязва силен ръст и през третото тримесечие на тази година. Силен фактор за активността на ипотечния пазар са ниските лихви по жилищните заеми, като през август те са били на ниво от 2,52% за кредитите в лева, сочат данни на БНБ от края на септември. Обемът на отпуснатите нови ипотечни кредити от гледна точка на стойност също продължава силното си покачване от 31,4% на годишна база през август, по данни на централната банка. Предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране също се увеличават.

Тенденцията е видима и в данните на Агенцията по вписванията. В София през третото тримесечие броят на вписаните законни и договорни ипотеки е нараснал с 24%. От началото на годината в столицата са вписани 15 412 ипотеки, като техният брой също се увеличава с 25 на сто на годишна база.

В Пловдив ръстът на ипотечното кредитиране от гледна точка на брой вписани законни и договорни ипотеки достига 29,4% за третото тримесечие и 18,7 на сто от началото на годината. Двуцифрени са ръстовете и във Варна от съответно 22,2% за тримесечието и 23,6% от началото на годината. В Бургас вписаните законни и договорни ипотеки през третото тримесечие са нараснали с 33%, а за деветмесечието броят им се е увеличил с 36,1 на сто.

Сходна е тенденцията и на национално ниво с ръст от 22,8% на годишна база през третото тримесечие и с 21,3% за деветмесечието.

Ипотечният пазар е в очакване на ефектите от влезлите в сила от началото на октомври нови изисквания на БНБ към банките в България при отпускане и предоговяране на кредити. Те предвиждат съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението да не надхвърля 85%, съотношението между размера на текущите плащания за обслужване на дълга и месечния доход на кредитополучателя да не е по-голямо от 50%, а максималният срок на договора за кредит да не е по-дълъг от 30 години.

Управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че целта на мерките е да се овладее експанзията на ипотечното кредитиране, а не стагнация по отношение на кредитите, обезпечени с жилищни имоти. Кредитни консултанти и имотни експерти считат, че новите мерки няма да окажат съществено въздействие върху активността на пазара, тъй като и в момента те в до голяма степен се спазват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още