IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Благоприятен ли е пазарът у нас за инвестиции в имоти в момента?

Участниците на имотния пазар се вълнуват най-често от формирането на цените и от набавянето на нужната документация за сделката

11:38 | 02.10.24 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В последните десет години е налице непрекъснато покачване на цените на имотите у нас и като че ли пазарът е благоприятен за подобна инвестиция в момента. Това каза Александър Бочев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за разговора беше събитието „Имотите на София“, организирано на 30 септември от националното сдружение и от регионалната структура на НСНИ в столицата. Водещи специалисти даваха безплатни консултации по различни казуси, свързани с недвижимата собственост. НСНИ планира подобни събития и в други големи градове на страната.

Бочев коментира дали в момента си струва инвестицията в допълнителен имот (който не е основно жилище), при която купувачът ще разчита на спестени пари и на кредит, как да си направи добре сметката за очакваните приходи и разходи.

„Много компоненти трябва да се вземат предвид от потенциалния инвеститор - съотношението между самоучастието и кредита, цената на привлечения капитал, очакваната доходност и дали тя ще оправдае очакванията му, както и да се направи сравнително дългосрочна прогноза за цените на имотите“, посочи събеседникът.

Участниците на имотния пазар в България се вълнуват най-често от формирането на цените и от набавянето на нужната документация за сделката. Той добави, че има голяма разлика в доходността при отделните видове недвижимости: жилища, офиси, магазини или друг бизнес имоти.

„Ако пазарът изпадне в криза, това се отразява първо на магазините и офисите, а след това на жилищата, но пък при апартаментите доходността е по-ниска. Така че много фактори трябва да се вземат предвид при покупка на имот с цел инвестиция. В последните десет години имаме непрекъснато покачване на цените и като че ли пазарът е благоприятен за подобна инвестиция в момента. Такъв тип сделки бяха много популярни през 2020-2022 г., сега пазарът малко се укроти в тази си част“, коментира гостът в предаването.

По думите му при подобен вид инвестиция много важен е и моментът за покупка от гледна точка на цикличността на пазара. Жилище, закупено в София през 2008 г. - на върха на пазара преди световната финансова и икономическа криза – достигна същата стойност едва 10-15 години по-късно. Причината е, че от края на 2008 до 2013 г. апартаментите в столицата поевтиняха средно с 42% по данни на Националния статистически институт - от 2470 лв./кв. м през третото тримесечие на 2008 г. до 1422 лв./кв. м през първото тримесечие на 2013 г.

Ситуацията на имотния пазар през 2009-2010 г. беше доста по-различна от сегашната. Не мисля, че в следващите една-две години има предпоставки това да се повтори, каза Александър Бочев.

„Прогнозирането на имотния пазар е трудно в този несигурен свят, в който живеем – като политическа обстановка, като икономическа и като кризи, които се разиграват около нас. Малко преди пандемията мнозина бяха сигурни, че цените на имотите в България са достигнали своя пик и предстои спад. Аз също бях склонен да вярвам, че това може би ще се случи, но Covid кризата изигра по-скоро ролята на катализатор в обратната посока и цените отново тръгнаха нагоре.“

Друга тема на разговора беше липсата на публични и подробни данни за реалните цени, на които се сключват сделките с жилищни имоти в страната.

„Най-добрият начин за получаване на професионална оценка е лицето да се обърне към оценител на имоти, към брокер. Това са хора, които следят непрекъснато пазара, знаят тенденциите и са наясно с всички фактори, от които зависи цената на имота - локацията, състоянието на сградата, транспортната достъпност, етажа, изложението и т.н. Понякога продавачите на имоти, в желанието си да действат сами, допускат грешки по отношение на ценообразуването – надценяват или подценяват имота“, каза консултантът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 1 час
Точно от тези приказки на "брокерастите" и простотията на народа, сме се докарали до това положение. Както е казал народа - Като те удари горният праг, та ще видиш долния ... както всичко в нашата държава, всичко е постфактум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Naemate1
преди 2 часа
Много мъка има на нашия имотен пазар, а паметта на хората е къса ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 часа
Поскъпването за последните 24 месеца в София достигна до 200%,300% за немалко имоти .Това е като да си купиш акция след 500 % поскъпване за много кратък период и да си мислиш че ще поскъпне още и още ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още