IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската Ривиера все още обича олигарсите въпреки войната в Украйна

Южната част на Франция отдавна е безопасно място за руснаците

13:30 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преди години, ако искате да видите руски олигарх, се отправяте към югоизточната част на Франция. Дори сега, когато войната все още бушува в Украйна, нищо наистина не се е променило там, пише Politico. 

„Измина известно време, откакто не сме виждали Роман Абрамович“, разкрива служител в Le Rocher, луксозен ресторант в Антиб, където бившият собственик на ФК Челси често е виждан с бодигардове, докато френските власти не конфискуваха имението му през април 2022 г.

„Но дори да го видя тук, няма да ви кажа“, добавя през смях служителят на ресторанта, който отказа да разкрие името си.

На хартия най-щастливите приятели на Владимир Путин не се срещат никъде в Европа. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Европейският съюз (ЕС) прие закони за забрана на видни руснаци от бизнес средите, замразяване на финансови активи, конфискуване на техните имоти и яхти.

Но попитайте управителите на хотели, ресторантьорите и хората, които дават лодки под наем по заобиколените с палми улици на Лазурния бряг, и те ще кажат, че руснаците все още идват. Тук има добре установена система за богатите руснаци да поддържат начина си на живот и да избягват последствията от войната. А приблизително 30 000 рускоезични хора живеят във Вилфранш, Антиб, Кан, Сен Тропе и Монако.

Това поне отчасти се дължи на трудностите около режима на санкции. Франция замрази около 50 имота, принадлежащи на руснаци, поставени под режима на санкции на ЕС - като повечето се намират във Френската Ривиера. През април двама видни руснаци – Михаил Фридман и Пьотр Авен – оспориха решението на ЕС да ги постави в списъци със санкции и спечелиха, стъпка към възстановяването на правата съответно върху вила в Сен Тропе и имение в Ла Тюрби. (Ако едно имение е било конфискувано от властите, това не пречи на собственика да го поддържа или да кани гости  в него. Единственото нещо, което не могат да направят, е да го продадат.)

Въпреки че правни асоциации и собственици на имоти оспорват правилата пред върховния съд на ЕС, местните съдебни власти се борят да се справят с постоянно променящите се правила.

„През повечето време е толкова сложно да се разбере кой стои зад тези компании, тръстове или фондации, че единственият начин да получите окончателно доказателство е да претърсите тези къщи в търсене на по-ясни доказателства“, разкрива съдия-следовател в Южна Франция.

Френското финансово министерство, натоварено с прилагането на санкциите чрез специална работна група, отказа коментар.

И въпреки че има много пакети от санкции, някои политици поставят под съмнение тяхната ефективност.

„Навлизаме в ера на индустриализация на санкциите – и ЕС не е създаден за тази цел, това не е в нашата ДНК“, коментира високопоставен служител на френското финансово министерство, който работи по прилагането на санкциите.

Всичко опира до парите

Лазурният бряг си остава основна дестинация за богатите руснаци, защото приветства парите, като същевременно си затваря очите за източника на доходи, изтъква Ерик дьо Монголфие, бивш държавен прокурор в Ница.

„Този ​​регион е свързан с парите на други хора, това е земя на селяни, преди богатите туристи да се заселят тук“, подчертава Дьо Монголфие. Районът е отровен от корупция на всички нива, добавя той.

Консервативният кмет на Антиб Жан Леонети се съгласява с това.

„Знаете ли, животът в Антиб е дискретен: хората идват от цял ​​свят и през повечето време не вдигат шум“, посочва той, добавяйки, че градът има няколко имота, принадлежащи на санкционирани руснаци.

Вносът на руски стоки се усложни от 2022 г. насам, но някои бизнеси процъфтяват. Макар клиентите от средната класа и туристите да напуснаха след избухването на войната, много от богатите останаха, посочва Ксандър, руски собственик на магазин на Френската Ривиера, който отказа да назове пълното си име, защото се страхува от реакцията на конкурентите си. Въпреки 70-процентния спад на руските туристи от 2019 г. насам, туризмът и индустрията за луксозни стоки не са били ощетени от санкциите.

Проучване от 2023 г. на френските власти установи, че близо 60 процента от агенциите за недвижими имоти в региона не си сътрудничат с властите, например като проверяват дали имената на клиентите им фигурират в списъка със санкции на ЕС.

Александра, която продава вили от висок клас в Антиб, потвърди, че малко неща са се променили.

„Трябва да искаме от тях (клиентите) копие от лична карта, откъде идват парите, мисля, но не го правим“, признава тя. Най-големите продажби са извършени чрез прехвърляне на дялове между субекти, базирани в тайни данъчни убежища, добавя Александра, която отказва да назове пълното си име.

Купон сякаш е 2021 г.

Съседите не подобряват ситуацията, особено Монако.

Монако е една от основните дестинации за схемите за пране на пари, изтъква съдия, добавяйки, че много руснаци имат паспорти от Обединеното кралство, Кипър и Малта, което им позволява лесно транзитно преминаване през Европа.

„Монако улеснява живота на руските милиардери: предлага им правна сигурност“, изтъква съдията.

За руснаците, които искат да се забавляват или да подсигурят активите си, малкото кралство все още е място, където можете да купонясвате, сякаш е 2021 г.

„Много от богатите руснаци никога не са имали проблеми“ във Франция, посочва Хелен Метлов, президент на La Maison de la Russie à Nice, френско-руска културна неправителствена организация, базирана в Ница. Скоро след болшевишката революция през 1917 г. броят на руснаците във Френската Ривиера нараства, като бежанците бягат в Кан или Ница, където все още има улици с руски имена и православни църкви.

Въпреки това руснаците от средната класа, живеещи в района от десетилетия, „се сблъскват с всички препятствия на обикновените имигранти, когато става въпрос за подновяване на разрешението им за пребиваване“.

От офиса си във Вилфранш-сюр-Мер генералният консул на Русия Сергей Галактионов казва, че този проблем е увеличил работата му през последните две години.

 „Въпреки политическите кризи руснаците все пак остават верни на Франция и региона“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 15.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още