IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Няма предпоставки за свръхбалон на имотния пазар в България

Какви са рисковете при покупка на имот на зелено, коментира от бранша

19:30 | 09.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Първото, което трябва да направи всеки, който планира покупка на жилище "на зелено", е да се запознае подробно с фирмата инвеститор и доколко има добра репутация на пазара, защото пазарът започва да се насища и това ще рефлектира върху инвеститорите. Рискове на пазара на недвижими имоти винаги е имало, в момента няма предпоставки за свръхбалон, въпреки че цените ще се успокояват ще има по-голяма диференциация.

Какви са рисковете при покупка на имот на зелено коментират експерти пред Bloomberg TV Bulgaria.

Когато се съфинансира покупка на жилище "на зелено" винаги съществува риск дали ще бъде завършена сградата, дали това ще стане навреме и ред други условия, каза Младен Митов, анализатор в агенция за недвижими имоти "Явлена".

„Плюсовете са, че избирате квартал, който харесвате, избирате жилище, което ви харесва като площ и разпределение, а и довършителните работи са в съответствие с вашите предпочитания. Освен това, когато сключвате предварителен договор, плащате това жилище на вноски, които се разсрочват във времето. Рискът е дали няма да се лучи нещо необичайно, като по време на предишните кризи, когато доста сгради останаха незавършени“, посочи Митов. По думите му първото, което трябва да направи всеки, който планира покупка на жилище "на зелено", е да се запознае подробно с фирмата инвеститор и доколко има добра репутация на пазара, защото пазарът започва да се насища с жилища и това ще рефлектира върху инвеститорите.

„Рискове на пазара на недвижими имоти винаги е имало, но това което се случи 2010 г., е по-различно от това, което виждаме на пазара днес. Нямаме предпоставки за свръхбалон, въпреки че цените ще се успокояват ще има по-голяма диференциация", коменттира той.

Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, съветва да се направи обстойна проверка как се финансира строителят и да се провери щателно самият договор за покупка на имот на зелено. 

"Покупката на жилищен имот, особено в много ранен етап от неготово строителство, е вероятно една от най-сложните (от търговска и от правна гледна точка) сделки в търговския свят.…В ранен етап покупката на жилище е доста рискова и за това цените са по-атрактивни и добри. Рисковете могат да бъдат свързани със забавено строителство поради проблеми с разрешителните или с доставка на материали и други подобни“, посочи Добромир Ганев, real estate консултант и анализатор.

„Съществуват и рискове, свързани с качеството на строителните дейности. Друг, много важен риск, е свързан със собствеността и затова трябва да се ползват услугите на консултанти. Освен това в последните години имахме проблеми с предварителните договори и с клаузите за индексация на плащанията…Изчаквайте, ако имате възможност, и купете след Акт 16. Тогава рискът значително намалява. А ако се включвате в начален етап, проверявайте и не се доверявайте на страната срещу вас. Ползвайте консултанти", съветва Ганев.

Покупката "на зелено" винаги е криела известни рискове, но в момента те не представляват сериозна пречка, коментира Александър Бочев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

"Утвърдените компании успяват да реализират продукцията си и да финансират проктетите си на много ранен етап. В момента, за да купите имот с добро разпределение и в желания район, трябва да го вземете даже и преди Акт 14, защото повечето строители успяват да продадат 70-80% от имота още до грубия строеж. Винаги съществува риск, но той в момента е много премерен". Рискът при покупка "на зелено" е най-вече, ако строителната компания не успее да реализира продукцията, за да финансира проекта и да не може да го завърши. Този риск възниква, когато имотите на пазара поевтинеят. Но в момента цените продължават да вървят нагоре и не мисля, че сега има кой знае какъв рискът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още