IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са факторите за възходящото развитие на имотния пазар у нас

Очакваното затишие не се случи, инвеститорите ползват евтините пари, посочи консултант по недвижими имоти

20:48 | 06.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В рамките на годината се очаква стабилен и активен имотен пазар. Заслужава си да се инвестира в имоти в момента въпреки ръста в цените на жилищата у нас, като фактор са и лихвите по кредитите, които остават ниски. Това каза Камен Каменов, консултант по недвижими имоти в Arco Real Estate, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

През второто тримесечие на тази година спрямо първото ръстът в броя на сделките показва, че колебливостта е отминала и се очаква стабилен имотен пазар.

„През второто тримесечие на годината пазарът на имоти остава доста стабилен и доста активен. Няма следа от затишие, каквото се предвиждаше. Не се наблюдава и спад в цените на имотите, като се отчита рекорден ръст от 16% на цените на жилищата в страната през първото тримесечие на тази година. "Разбира се, хората трябва да правят разумни сделки, а не на всяка цена“, отбеляза събеседникът. При готовите имоти сделките стават много бързо", допълни той.

Според Каменов възходящото развитие на имотния пазар се дължи на изчакването. “Хората колебливо изчакваха какво ще се случи с цените, дали ще тръгнат надолу, а всъщност бързо дойде осъзнаването, че приближаваме еврозоната, себестойността не спада и хората отново се ориентираха да инвестират средствата си", коментира експертът.

По думите му тези 16% се оказват дори исторически рекорден ръст за последните няколко години - близо осем. Отдавна не е имало такъв рекорден тримесечен ръст, уточни Каменов. По думите му пазарът успява да понесе това голямо поскъпване на имотите, като хората, които нямат възможност да вземат по-големи тристайни и четиристайни имоти или къщи, основно са насочени към двустайни, доколкото стига потенциалът на възможностите. "Ако се направи добра сделка, е по-добре дори да се купи при такъв пазар, отколкото да стоят парите налични", посочи той.

Според Каменов голям фактор са и кредитите, които остават ниски. „Там също имаше интересни спекулации за вдигане на лихвите. Няма покачване на лихвите все още. На едни от най-ниските нива сме в Европа и хората ползват евтините пари", отбеляза гостът в предаването.

Как изглежда динамиката на имотния пазар от гледна точка на строителството? Какви са характерните особености на пазара на ваканционни имоти в България? 

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още