IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дръзкият възход на Атинската ривиера

Възстановяването на южното крайбрежие на гръцката столица е Херкулесовска задача

18:17 | 14.07.24 г.
Визуализация: Bloomberg LP
Визуализация: Bloomberg LP

Докато лилаво-червената светлина се спуска над атинското крайбрежие на залез слънце, предприемачът Христантос Панас, собственик на ресторант и клуб, си спомня ежедневната мантра на баща си: „Това е рай“. Фразата, произнасяна всеки следобед без изключение, описва усещане, което станало познато и на Панас – възхищение към красотата на дома му във Вулиамени, южно предградие на гръцката столица, пише Financial Times.

Специалната красота на района не е тайна за жителите на Атина. Макар и много близо до центъра на гръцката столица, на около 20 км в южна посока, завийте към плажа по булеварда във Вулиамени и енергията се променя. От едната страна на улицата е блещукащото море, а на другата – розовите заливи, борови и палмови дървета. Хората седят и ловят риба край водата, играят плажен тенис с дървени ракети, плуват в малките заливчета под храма на Посейдон или похапват прясно уловена риба. Времето сякаш тече по-бавно.

Десетилетия наред това крайбрежие на практика беше неизвестно за чуждестранните туристи, които обикновено се спираха за кратко на път за оживеното пристанище Пирея, за да се качат на фериботи за островите.

Но през последните няколко години започна голямо обновяване на отдавна пренебрегваното 60-километрово крайбрежие от Пирея до Сунион, то се превърна в много желана имотна дестинация за местни и чуждестранни инвеститори. До многобройните петзвездни хотели, включително „Четири сезона“, се намира и най-големият имотен проект в Европа, Елиникон, който обещава да се превърне в „умен“ град, три пъти по-голям от Монако.

В центъра на Riviera Tower, дело на архитектурното студио Foster + Partners, започва да се издига най-високият небостъргач в Гърция с височина от 200 м.

През 90-те години на миналия век Панас и брат му откриват острова и искат и останалият свят да го види като специално място. Той бързо се превръща в забележителност в района.

Но след световната финансова криза през 2008-2009 г. и дълговата криза в Гърция страната понесе тежък удар. Гърците изпитваха затруднения заради висока безработица и спад на БВП, който достигна над 25% преди да започне да се възстановява през 2017 г. Заради спад на приходите му с 30% до 40% през 2010 г. Панас започнал да се съсредоточава в привличането на чуждестранни клиенти.

„Не прекарвайте само нощта в столицата преди да се отправите към егейските острови“, гласи рекламното послание на Панас. „Прекарайте още един ден в най-хубавата част от града – Атинската Ривиера“, допълва той, ставайки автор на наименованието.

Корените на сегашния имотен проект в района също датират от 2010 г.

Изключена от пазарите, Гърция се нуждаеше от международни спасителни програми, за да се задържи на повърхността. Първоначалните заеми на стойност над 200 млрд. евро, предоставени от европейски кредитори и МВФ, бяха свързани с условия, включително поредица от спорни приватизации на първокласни държавни активи, за да се изплати планината от дълг на страната.

Перлата в короната на тези активи несъмнено беше теренът от 6,2 млн. кв. м до 3,5-километровото крайбрежие, където се намираше старото летище в гръцката столица „Елиникон“. Изоставено през 2001 г., „Елиникон“ все още беше осеяно със стари самолети с липсващи врати, прозорци и колела, когато беше продадено. Порутените му спортни съоръжения бяха блед спомен от времето, когато там за кратко се провеждаха спортни състезания по време на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. А през последно време летището беше използвано като място за подслон на мигранти. Запустялото летище беше болезнено напомняне за икономическите затруднения на Гърция, но то имаше потенциал.

През 2014 г. гръцкото правителство продаде терена на строителния конгломерат Lamda Development за близо 1 млрд. евро и плати част от дълга му. След дълъг период на политическо и бюрократично блокиране строителството най-сетне започна през 2021 г.

„Този проект започна в ера, когато Гърция беше във фалит. Сега връщаме Гърция на картата, но този път по добри причини“, казва Одисеас Атанасиу, главен изпълнителен директор на Lamda Development, сред чиито предишни проекти е луксозен търговски център в северната част на Атина. Елиникон, казва той, ще бъде „райски град“.

Макар че все още е много далеч от това да заприлича на рай, 10 години след продажбата напредъкът е видим за първи път след приватизацията. На голям строителен обект 200-метровата Riviera Tower започна да добива форма. Очаква се всички 173 апартамента да имат балкон или тераса. Много от тях имат блувни басейни и висящи градини. Изникват и първите етажи на крайбрежните вили.

Според плановете на Lamda проектът със смесено предназначение ще включва училища, яхтено пристанище с място за 400 яхти, спортен парк, молове, Hard Rock казино, Mandarin Oriental Hotel и най-големия крайбрежен парк в света, по-голям от Хайд парк в Лондон. „Целим първите обитатели да се нанесат до Коледа на 2026 г.“, казва Атанасиу и допълва, че при завършнатето на проекта ще има общо 8000 нови жилища.

Наред с кулата, проектирана от Foster + Partners, другите жилища, чиито цени започват от 6000 евро на кв. м (не на крайбрежието и без гледка към морето), са проектирани от международни архитекти, включително от Швейцария, Южна Африка и Великобритания.

Всички 315 жилища на крайбрежието вече са продадени, като са донесли общи приходи от 1,1 млрд. евро и са довели до планирането на още 500 апартамента, 65% от които са резервирани.

Прогнозираните разходи на Lamda достигат между 8 млрд. и 9 млрд. евро, а продажбите на имоти се очаква да донесат над 13 млрд. или 14 млрд. евро. Само първата фаза от проекта се очаква да генерира приходи от 3,5 млрд. евро. Строителните компании считат също, че Елиникон ще добави 2,5% към БВП на Гърция, ще създаде 80 хил. нови работни места и ще привлече над 1 млн. посетители годишно от цял свят.

Кметовете на съседните на големия проект градове не са толкова оптимистични като Атанасиу. Част от Елиникон се намира в община Алимос, крайбрежен град с хора от средната класа. „Преживяваме огромен трафик всеки ден, дори на този ранен етап от проекта“, казва Андреас Кондилис, който е избиран три пъти за кмет. „Представете си какво ще стане, когато 100 хил. души започнат да се придвижват до работа“, допълва той.

Човек очаква, че когато проект с такъв мащаб бъде одобрен, ще бъдат задействани планове за нова транспортна инфраструктура. Но освен малък подлез плановете за свързване на Елиникон с гръцката столица остават на хартия. Няма планове за разширяване на метрото до съседното предградие Глифада.

„Елиникон ще достигне пълното си развитие след 2030 г., затова имаме достатъчно време пред нас, за да проучим и узреем за допълнителни проекти, които ще обслужват допълнителния трафик“, казва държавният министър Акис Скерцос.  

Глифада е квартал на привилегированите близо до морето и до голф клуб, който е популярно място сред чужденци, гръцки поп звезди и футболисти.

„Елиникон ще промени много живота ни, само не е ясно до каква степен“, казва кметът на Глифада Георгиос Папаниколау. „Надяваме се за по-добро. Но много искаме да разрешим големи проблеми, които все още не са уредени“, допълва той.

По време на дълговата криза стойността на имотите в Гърция намаля с 40%. Когато страната започна да излиза неуверено от кризата през 2017 г., се появиха първите нови строителни проекти.

Програмата „Златна виза“, която предлага дългосрочно местожителство срещу инвестиция в имот, въведена за първи път през 2013 г., катализира още повече пазара. Над 31 хил. разрешения са издадени през първото ѝ десетилетие на инвеситтори от Китай, Турция, Русия и Близкия изток, а общият обем на инвестициите достига над 2,6 млрд. евро.

Сега крайбрежни имоти се продават на цена от 15 хил. евро на кв. м.

„Все още не сме сигурни как ще реагира пазарът на хилядите имоти, които ще бъдат пуснати в кратък период“, казва Янис Плумис-Сотиропулос, генерален директор на Ploumis-Sotiropoulos, гръцкия филиал на Christie’s International Real Estate. „Не съм сигурен дали ще има търсене за такова предлагане“, допълва той.

Трансформацията на Атинската Ривиера бележи нова глава за гръцката столица. Но в момент, когато небосводът започва да се променя, централният проблем за всички замесени лица е да се намери баланс между напредъка и качеството на живот на местните жители.

„Трябва да защитим естествената си красота и културата си и да покажем какво ни прави специални. От Античността това място е смятано за уникално. Трябва да го запазим такова“, казва Панас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 14.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още