IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квартал La Defense в Париж се стреми към нов живот с по-малки и по-зелени офиси

Свободните площи в квартала са намалели до 15% в началото на 2024 г.

11:06 | 01.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнес кварталът La Defense в Париж очаква модернизирането на над 300 хил. кв. м офиси в по-зелени и по-гъвкави работни пространства да привлече обратно компаниите и да намали високото ниво на свободните площи, пише Ройтерс.

Макар че бруталистката архитектура и съвременните небостъргачи доминират на небосвода западно от Триумфалната арка, La Defense е считан за най-големия бизнес квартал в Европа. Подобно на районите с бизнес имоти в други градове офисите се опразниха по време на пандемията и броят на сделките се срина. Свободните площи се увеличиха до над 15% спрямо под 10 на сто преди пандемията, много над свободните площи от 2% в центъра на Париж, отбелязват брокери на недвижими имоти.

Много от кулите са стари и не отговарят на екологичните изисквания, но би било твърде скъпо да се разрушат или преустроят за други употреби.

Ръководителят на Paris La Defense, публичен орган, който управлява района, разказва пред Ройтерс, че планът е да се реновират площите през идните няколко години за наематели, които искат по-малко, но по-зелени площи. Изпълнението му ще започне с 300 хил. кв. м, почти една десета от целия обем в квартала.

Една от привлекателните характеристики е, че средните наеми от около 550 евро на кв. м са наполовина на тези в ограничения откъм предлагане център на Париж, отбелязват брокери. Преди пандемията централните квартали бяха с около 40% по-скъпи от La Defense.

Наблюдават се колебливи признаци на подобряване на търсенето. Свободните площи намаляха спрямо рекорда от близо 16% миналата година до 15 на сто в началото на 2024 г.

Френската компания за IT услуги Sopra Steria се установи в офиси, отговарящи на екологичните изисквания, в сграда от 70-те години на миналия век, която беше реконфигурирана преди две години. Сега там има вътрешна улица, пълна с ресторанти в парижки стил.

Тя се е разширила с 0,7% през първите три месеца спрямо предходното тримесечие, сочат официални данни, публикувани в петък.

„Ако искате да привлечете най-добрите таланти, трябва да имате много модерни и функционални сгради, които улесняват екипната работа“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Sopra Steria Сирил Маларж. „Искате да се уверите, че хората желаят да останат в офиса възможно най-дълго“, допълва той.

Запълването на офисите няма да е лесно. Аймерик льо Ру, ръководител в консултантската компания Savills, коментира, че по-новите сгради остават по-лесни за отдаване под наем от по-старите обекти, като дава за пример бързото наемане на кулата Trinity на Unibail-Rodamco-Westfield.

Някои големи проекти бяха спрени. URW съобщи през февруари, че поставя на пауза проекта за две кули „Сестри“.

„Има по-малко големи корпорации, които подписват наемни договори“, коментира Льо Ру. „Но не е толкова зле, колкото изглежда“, тъй като днешните наематели искат модерни сгради, които „наличностите в центъра на Париж не предлагат“ в голям размер, допълва той.

Градски парк

Замисълът на La Defense, където днес се намират компании от CAC 40, включително Vinci и Societe Generale, датира от 50-те години на миналия век, когато бяха направени планове за бизнес квартал, който да замени порутени жилища и малки заводи в района. Първият небостъргач изникна през 1966 г. След това се появиха метрото, търговските центрове и обширният офис комплекс Coeur Defense.

Поддръжници отбелязват, че La Defence е преживяла предишни забавяния и може да се справи отново.

Paris La Defense сега подбира имотни проекти според техните енергийни и екологични достойнства и превръща главния бетонен обществен площад в градски парк с площ от пет хектара, който трябва да бъде отворен през 2027 г.

По-нисковъглеродна и възобновяема енергия се използва за покриване отчасти на местните нужди от електрическа енергия и системите за управление на сградите автоматично гасят светлините в офиса вечерта и поддържат температурата под контрол.

„Започваме от модел на квартала, който е крайно енергоемък и монофункционален“, казва Пиер-Ив Гис, главен изпълнителен директор на Paris La Defense, пред Ройтерс в интервю от офиса му с гледка към района.

„Въпреки това, което може да кажат хората, нашите идеи все още са много рационални, приспособини към нуждите на компаниите и можем да приемаме както големи, така и малки компании“, отбелязва той.

Това дава на квартала предимство пред центъра на Париж, където сградите са по-малки, много от тях са от 19-и век и са тухлени, което ограничава използването на по-енергоефективни строителни материали.

Скоро в La Defense ще се намира най-високият небостъргач във Франция – 242-метровия The Link, който ще отвори врати догодина, за да приеме дългогодишния обитател на квартала TotalEnergies.

Цената на реновирането на 300 хил. кв. м офис площи съгласно съвременните зелени стандарти ще достигне стотици милиони евро, считат експерти. То ще бъде подкрепено основно от големи строителни компании като URW и Vinci.

За да привлекат по-млади служители и компании, предприемачите изграждат повече апартаменти и превръщат някои по-стари сгради в студентски жилища или модерни хотели. Това прилича на усилията на други градове, засегнати от забавянето, като Canary Wharf в Лондон.

Сега предизвикателството пред La Defense ще бъде да се грижи за по-малките компании и големите фирми, които искат по-малко площи. Компаниите за луксозни стоки Kering и Christian Dior на LVMH например неотдавна преместиха част от бек офис служителите си там.

Обичайните сгради в La Defense са заемани от една-две компании, но броят им може да нарасне до 10-15, казва брокерът на недвижими имоти в JLL Франция Яни дьо Франческо.

„Маркетингът е напълно различен от този, който имахме преди и отнема малко повече време, тъй като има повече договори за подписване“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още