IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората на средна възраст и вечните наематели - новата ниша за британските строителни фирми

По-възрастните хора, изключени от жилищния пазар, се превръщат в нарастващ сегмент за сектора на строителството на жилища за отдаване под наем във Великобритания

17:02 | 28.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ирене прекарала по-голямата част от последните 20 години в местене от едно жилище под наем в друго. Сега 40-годишната жена и партньорът ѝ живеят в къща, която споделят с петима други 20- и 30-годишни съквартиранти, в северната част на Лондон, пише Financial Times.

Ирене работи във филмовото производство, нередовните часове на снимачната площадка означават, че тя и партньорът ѝ не могат да живеят в по-евтините покрайнини на Лондон. В резултат на това те навлизат в средна възраст, съобразявайки се с капризите на сектора на частни жилища под наем.

Ирене, която не желае да разкрие фамилията си, тъй като не иска да коментира публично личните си финанси, е една от групата по-възрастни наематели, които са изключени от възможността да закупят жилище заради кризата с достъпността, която създава нарастващ брой клиенти за зараждащия се сектор на строителството на жилища за отдаване под наем във Великобритания.

По данни на правителството, събрани от Paragon Bank, хората на възраст над 35 години са съставлявали над 57% от наемателите на частни жилища миналата година, което е ръст спрямо 49 на сто през 2013 г. Консултантската компания Savills прогнозира, че новото търсене сред хората над 35-годишна възраст на частни жилища под наем ще се увеличи осем пъти до 2030 г.

От промяната се възползват корпоративни собственици на имоти, които твърдят, че предлагат на наемателите по-голяма стабилност, отколкото могат да им предоставят малки собственици, и набират инвестиции, за да осигурят предлагане на трескавия наемен пазар във Великобритания, характеризиращ се с нарастване на търсенето и рекордни цени.

Секторът на строителството на жилища за отдаване под наем е привлякъл инвестиции за 4,5 млрд. паунда миналата година, сочат данни на Savills. Той осигурява сделки в момент, когато компаниите за управление на богатството са притеснени за повечето останали сектори на недвижимите имоти. През юни американският гигант за частни капиталови инвестиции Blackstone се договори да купи около 1750 нови жилища под наем от компанията за жилищно строителство Vistry чрез свой филиал, втората ѝ голяма сделка на жилищния пазар във Великобритания за осем месеца.

Пазарът на частни жилища под наем във Великобритания е по-доминиран от дребни частни собственици, отколкото в други страни като САЩ, с няколко големи институционални инвеститори. Секторът на строителството на жилища за отдаване под наем е постигнал 102 629 завършени жилища през април, сочат данните на Savills. Това е малко под 2% от общия брой на жилищата под наем във Великобритания, но броят им расте бързо, като още 161 750 жилища са в етап на изграждане или планиране.

Лусиан Кук, ръководител на жилищните анализи в Savills, казва, че доставчиците „наистина се възползват от тенденцията за по-голямо търсене сред по-възрастните наематели и се грижат за тях“, като сделките за многофамилни и еднофамилни жилища достигнаха втория по големина брой в историята през последното тримесечие на 2023 г.

Сред строителните компании е Grainger, най-големият листнат собственик на жилища за отдаване под наем във Великобритания, който се насочва към по-възрастно население с пространства за съвместна работа и събития като дегустации на вина и сирена, ориентирани към хора над 35-годишна възраст.

По-възрастните наематели са привлекателна група за големите строителни компании. Те обичайно имат по-стабилни доходи от по-младите наематели и се местят по-рядко, намалявайки разходите.

„По-скъпо е, ако хората се местят, защото освежаваме [имотите]. Всъщност е много добре за нас хората да остават в имотите ни дълго време“, казва главният изпълнителен директор на Grainger Хелън Гордън.

По-малките собственици на имоти също са въодушевени от тази възрастова група. Ричард Роунтий, директор на управлението на ипотечните кредити в компанията Paragon, специализирана в ипотечни кредити за имоти за отдаване под наем, казва, че по-възрастните наематели „са добри наематели... Чуваме, че има по-малко проблеми от гледна точка на антисоциално поведение и шум“.

Компании за строителство на жилища за отдаване под наем като Grainger и Greystar твърдят, че предлагат по-дългосрочни наемни договори, отколкото малките собственици на имоти могат да предложат, създавайки по-добра стабилност за наемателите във Великобритания, които имат ограничена правна защита от внезапно повишаване на наемите или изгонване.

Даниел Бейлес, главен оперативен директор на Quintain Living, подразделение на Quintain, което управлява портфейла с имоти под наем на строителната компания, казва, че 32- до 45-годишните наематели са „сегментът, който расте най-бързо“ на годишна база. Компанията се надява, че наемателите ще преминават през етапите от живота – създаване на семейство, деца и остаряване, в нейните имоти под наем.

Увеличаването на строителството на жилища за отдаване под наем ще помогне за разрешаване на кризата с предлагането във Великобритания в момент, когато по-малки собственици на имоти са подложени на натиск от растящите лихви по ипотечните кредити. През март цените на наемите нараснаха с рекордните 9,2% на годишна база по данни на Националната статистическа служба. Така средният месечен наем във Великобритания надхвърли 1200 паунда и над 2000 паунда в Лондон.

Но новото жилищно строителство вероятно ще бъде много трудно предвид градоустройствените ограничения и липсата на налични терени, докато броят на хората, които живеят под наем във Великобритания нараства главоломно. Неотдавнашен доклад на Resolution Foundation установи, че хората, живеещи в частни жилища под наем за по-дълго време от десет години, почти се е удвоил след финансовата криза.

Жилищни активисти твърдят, че без законодателна промяна липсата на правни защити за наемателите във Великобритания също ще продължи да прави имотите под наем нестабилен и скъп начин на живот.

В Лондон наемите съставляват над 30% от брутната заплата на над половината от работещите хора със средни доходи като много учители и служители на Националната здравна служба, сочи изследване на имотния фонд мениджър Thriving Investments, ниво, което се счита за „недостъпно“ от британската Национална статистическа служба.

Извън британската столица наемите продължават да са недостъпни за 30% от тези работещите хора, които получават малко под до средни месечни доходи, които обичайно са около 27 хил. до 35 хил. паунда.

Правителството на премиера Риши Сунак не успя да прокара дългоочаквания от наемателите законопроект с реформи преди разпускането на парламента за изборите. Но Лейбъристката партия се ангажира незабавно да отмени т. нар. изгонвания без вина и да даде повече права на наемателите да „оспорват неразумни повишения на наемите“.

Междувременно наематели и активисти казват, че липсата на стабилност вреди на живота на хората и на способността им да вземат решения, свързани с брак, деца и работа.

Платформата за жилища под наем SpareRoom съобщи, че средната възраст на потребителите на сайта ѝ също нараства, като 30% от активните ѝ потребители, които търсят споделени апартаменти, са на повече от 35 години.

Ирене, наемателката от Северен Лондон, казва, че е разочарована. „Това е златна мина за [строителните компании], нали? Ще имаме повече стабилност и повече пари, отколкото сме имали на 20 години. Но е ужасяващо, че нямаме достатъчно, за да живеем по цивилизован, зрял начин“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още