IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите „до ключ“ се продават бързо, отчитат от бранша

Жилищата остават най-лесната и разбираема форма на инвестиция, посочи Николай Георгиев, мениджър в Colliers

20:46 | 25.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Имотите на вторичния пазар - завършен имот или готов за нанасяне, а не от инвеститор, се продават бързо. Наред с това търсенето на имоти от среден и висок клас бележи ръст според последните проучвания. Това коментира Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, в предаването "В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Имотният пазар се задържа на добро равнище и не е застрашен от кризи. „Има активни купувачи на пазара, но не купуват на всяка цена, търсят подходящ имот, не бързат. А пък продавачите, от своя страна, не са склонни да правят големи отстъпки в очакване на правилния купувач“, описа ситуацията Георгиев.

Цените на имотите в България се покачват със стабилни темпове, макар и бавно. Основни фактори за това са поскъпването на строителните материали и липсата на терени за строеж, посочи гостът. Той обърна внимание, че брокерските компании не правят компромиси с изискванията си, а купувачите знаят какво точно искат да намерят. Те имат ясни предпочитания за закупуване на готови имоти, в които можеш да се нанесеш почти веднага. 

Наблюдава се лек спад на сделките за жилища в София - около 6% за 2023 г. спрямо предходната 2022 г. „Недостатък на нашата статистика е, че предварителните договори не се вписват и съответно сключени сделки с жилища в строеж не са видими никъде“, отбеляза Георгиев. Той уточни, че тези сделки стават видими за статистическите данни след завършване на обекта и прехвърляне на документите.

Гостът коментира и ролята на еврото за бранша. По думите му за търговията с имоти отдавна е навлязла практиката да се използва и евро. Експертите твърдят, че преминаването на България към еврото няма да повлияе на пазара, тъй като сме във на валутен борд от години. От тази гледна точка липсва валутен риск при инвестиция. Преминаването към еврото ще подобри имиджа на страната и това как тя бива възприемана от чуждестранните инвеститори, които ще проявят по-силен интерес към нас, смята той. 

„Жилищата остават най-лесната и най-разбираема форма на инвестиция“, заключи събеседникът.

Как ще се развие имотният пазар в България? Ще привлечем ли чуждестранни инвеститори след преминаването към еврото? Как ще повлия е това на нормалния български потребител? 

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още