IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалският град, който смята Airbnb за източник на промяна към добро

Платформата за краткосрочни наеми може да помогне на Порто да се регенерира, счита кметът на града

07:48 | 19.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хората в много градове в света обвиняват Airbnb, че повишава наемите и допринася за недостига на жилища, тъй като туристите заемат домове, използвани някога от местните жители. Кметът Руй Морейра на втория по големина град в Португалия - Порто, обаче вижда как растящият пазар на краткосрочни наеми може да стимулира градската регенерация, пише Bloomberg.

В квартали, които вече са под натиск, градът забранява създаването на нови жилища за краткосрочно отдаване под наем, ако жилището не е изоставено. Но има квартали, в които този тип имоти могат да растат, казва 67-годишният Морейра в интервю в офиса му в кметството на града. Туризмът помага за регенерирането на градовете, допълва той.

„Ясно е, че има някои зони, в които не може да бъдат разрешени още жилища за краткосрочен наем и съществуват други зони, в които може, това да е добре“, отбелязва Морейра. „Когато мислим за Порто например, в „Кампаня“, квартал, който искаме да реновираме, знаем, че краткосрочните наеми имат много интересно въздействие, тъй като те ускоряват реновацията. И е по-добре да имаш жилище за краткосрочен наем в къща, която е ремонтирана, отколкото да имаш руина на това място“, допълва той.

Португалия набра от туризъм повече пари от всякога миналата година с приходи от 25 млрд. евро. Това е ръст спрямо 21 млрд. евро през предишната 2022 година, съобщава правителството. Порто, който има население от 232 хил. души, отчете ръст с 22% на нощувките до 5,9 млн. през 2023 г.

Посещенията на туристи в Порто се увеличават. Графика: Bloomberg LP Посещенията на туристи в Порто се увеличават. Графика: Bloomberg LP

Морейра казва, че някои райони на града му вече са „наситени“ с туристи и твърде много търговци на дребно продават евтини сувенири за тях вместо местни продукти. „Днес имаме магазини в градовете ни, които продават сувенири, произведени в Китай, те нямат нищо общо с нашето занаятчийство“, допълва той.

Порто е възприел стратегията на „териториалното разпръсване“, предлагайки на туристите възможността да опознаят различни райони на града, които не са по-традиционните атракции, казва кметът. „Трябва да постигнем това с „моркова“, а не с „тоягата“, допълва той.

Порто иска да управлява туризма така, че той да създава устойчиви повторни посетители, отколкото туристи, които идват веднъж в града и повече не се връщат.

Излизайки от офиса на Морейра в сградата на кметството – гранитен дворец от 50-те години на миналия век, който се намира на булевард в центъра на града, и след като повървят пет минути, туристите могат да спокойно да се насладят на възстановения пазар в града, където сега се намират няколко ресторанта освен историческите сергии с местни пресни продукти.

„Идващият отново турист е най-добрият турист, който можем да имаме. И тъкмо там трябва да насочим вниманието си“, казва Морейра.

Освен туристи Порто привлича и нови чуждестранни жители.

„Имаме повече французи, които живеят в града, повече американци живеят тук. Има семейства с млади хора, които се установяват в Порто, и това оказва много значително въздействие“, споделя Морейра.

Той допълва, че през последните десет години броят на работните места в IT сектора в Порто е нараснал четири пъти, а заетостта само ще се увеличава с планираните инвестиции на фирми, сред които банката Natixis и автомобилният производител Volkswagen.

„Никога не сме се стремели да привлечем златни визи. Не сме толкова изразен град на пенсионерите. По-скоро сме град на млади номади, които идват тук, за да работят в тези компании“, казва Морейра.

Търсенето на жилища от тези нови чуждестранни жители „нажежава“ цените на имотите, отбелязва той. Цените на жилищата в Португалия продължиха да растат през 2022 и 2023 г. в контраст с очакванията, че растящите лихви ще подкопаят търсенето на имоти. През последните пет години цените на жилищата на квадратен метър в Порто са се увеличили с 32%, сочат данни на имотния портал Idealista.

„Това, което ние смятаме за скъпо, е евтино за тях“, коментира кметът на града. Ремонтиран апартамент с площ от 258 кв. м на улица „Санта Катарина“ в центъра на Порто се предлага на цена от 480 хил. евро на сайта Idealista. На същия сайт апартаменти с площ от около 200 кв. м в западната част на града близо до брега на Атлантическия океан са обявени на цена от около 1 млн. евро.

Порто инвестира около 76 млн. евро в жилища през 2022-2026 г. с политики, които включват не само изграждането на нови жилища, а и преотдаването на съществуващи частни домове.

Кметството видя добра възможност по време на блокадата заради пандемията през 2020 г., когато дребни инвеститори в имоти за краткосрочен наем установиха, че търсенето е изчезнало. Порто плаща наем на някои собственици и след това преотдава апартаментите им на по-ниски, достъпни цени.

„Тази форма на субсидирани наеми е много по-евтина от построяването на жилище. Тя има друго голямо предимство и то е, че не изместваме хора. Това е стратегия срещу промяната на характера на кварталите.

Около 300 жилища сега са включени в програмата за достъпни наеми на Порто, някои от които са собственост на кметството и не всички са преотдадени. Морейра очаква програмата да бъде разширена с развиването на проекти, които включват стотици нови домове.

„Няма магическо решение на проблема с жилищата. Идеята, че е работа само на държавата да строи жилища, няма да го разреши. Трябва да намерим справедливи мерки и различни лекарства“, отбелязва кметът на града.

Airbnb съобщава в имейл, че откакто е започнала дейност в Португалия, е работила с местните власти за засилване на устойчивото пътуване, включително си партнира с кметството на града, за да насърчава програмата Trust Porto Seal и си сътрудничи с властите в Порто и Лисабон, за да събира туристически такси и да пренасочва приходите към местни нужди.

Компанията „разбира предизвикателствата, породени от жилищния пазар и туризма в Португалия, и иска да бъде част от решението“, се казва в съобщението. „Смятаме, че новите правила за краткосрочни наеми в ЕС предлагат по-ясен и пропорционален път напред, който може да отключи ползи от приемането на семейства и да даде на правителствата информацията, от която се нуждаят, за да ограничат спекулантите и свръхтуризма“, се казва още в съобщението.

Туристически лодки, рекламиращи марки местно вино, минават по река Дуеро в Порто. Фотограф: Шон Галъп/Getty Images Туристически лодки, рекламиращи марки местно вино, минават по река Дуеро в Порто. Фотограф: Шон Галъп/Getty Images

Кметството на Порто съобщи в имейл, че цели да засили партньорството си с двете най-големи платформи за резервации Airbnb и Booking.com.

Освен предизвикателството с предлагането на достъпни жилища, подобно на други големи градове Порто е изправен през последиците от климатичните промени. Северният португалски град се намира на брега на река Дуеро на атлантическото крайбрежие.

„Особено сме притеснени от моменти на проливни дъждове и такъв вид бедствия. Днес вали по-малко дни в годината, но когато се случва, вали много. Провеждаме политика на ниво градини и паркове в града, чрез която ги променяме, така че да ги превърнем в басейни за съхранение, към които насочваме водата. Наводняването на парка има две последствия – то не наводнява домовете на хората наблизо и пълни водоемите.

Властите се опитват също да ограничат въглеродните емисии и освен насърчаването на използването на градския транспорт за облекчаване на задръстванията Порто насърчава и повече каране на колело и ходене. Градът разширява тротоарите и свързва по-ниските и по-високите части на града с ескалатори например. „В градовете движението пеша е много по-важно от колелата“, казва кметът.

Морейра, който е роден в Порто и преди това е работил в корабния и други бизнеси, е трети и последен мандат кмет на града и казва, че той е в „добро“ икономическо здраве. Когато дошъл на власт през 2013 г., имал бюджет от 190 млн. евро и дълг от 100 млн. евро. Той казва, че намалил всички данъци и сега градът има бюджет от 485 млн. евро и няма дълг.

Порто е по-малък от Лисабон и е в ожесточен спор с португалската столица в спортове като футбола и в други области. Морейра изтъква, че икономиката на града е „по-отворена“ от тази на Лисабон.

„На първо място, ние нямаме всичко, свързано с държавата и обществените поръчки на държавата. Порто има по-отворена икономика, която се основава много повече на търговия със стоки и услуги. Така че ние сме два града с напълно различни икономически структури“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 13
Алехандро
преди 4 седмици
Уникално място за туризъм е Португалия, а храната е превъзходна - за цени, да не говорим, например, 700 килограм октопод на скара с гарнитура - 12 евро, двама може и да го приключите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още