IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Париж е „повест за два града“

Цените намаляват в кварталите извън центъра, където предлагането е голямо, но централните райони остават конкурентни и скъпи

09:16 | 29.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не беше отдавна, когато някои брокери в не толкова заможни райони на Париж празнуваха достигането на символичния праг от 10 хил. долара на кв. м за първи път. Сега картината е доста различна, пише Financial Times.

Кризата с разходите за живот, по-строгите критерии за кредитиране и по-високите лихви подкопаха цените във френската столица до такава степен, че намаляващите, а не повишаващите се цени са „горещата тема на разговор между парижани“, казва брокерът на недвижими имоти Елена Ерман от Leggett Immobilier.

Миналата есен средната цена на квадратен метър в града намаля под прага от 10 хил. евро за първи път от 2019 г. Най-новите данни от Notaires de Paris показват средна цена от 9490 евро на кв. м, или спад със 7,9% през миналата година.

„Има корекция на цените в квартали, където те нараснаха бързо“ преди и по време на пандемията, казва Роди Ари от консултантската компания Knight Frank. Най-засегнатите локации са в източните и северните райони на града като десети, единайсети и осемнайсети район, а тези с най-големите спадове се намират далеч от центъра и по-близо до Периферния околовръстен път. „Тук има толкова наличности на пазара, купувачите стават придирчиви. Преди апартамент на четвъртия етаж щеше да се продаде бързо, сега купувачите искат асансьор и имат време да се поровят. Не е нужно да правят компромис“, казва Ерман.

Но това е история за два града – макар че имотите извън центъра са в изобилие и цените намаляват, в сърцето на Париж липсата на предлагане и международното търсене поддържат пазара силен, а цените високи.

Въпреки че цените на квадратен метър обикновено са 11-13 хил. евро в центъра на Париж, средните цифри никога не дават пълна представа. „Това е цена-барометър“, казва Сюзи Олан от Vingt Paris и добавя, че това не се отнася за районите, които се харесват на чуждестранните купувачи. „Преди можеше да се намери хубав имот, да кажем с едно легло, в Маре за около 12 хил. евро на кв. м, но сега цената по-скоро е 16 хил. евро. На левия бряг те достигат 25 хил. евро и нагоре“, казва Олан. „В горния диапазон цифрата расте до 30 хил.-45 хил. евро или повече.

Много от луксозните жилища не се обявяват. „Около 70% от имотите, с които се занимавам, се продават извън пазара“, казва Олан. В някои райони, където по традиция живеят буржоазни френски семейства, които не искат домовете им да се озоват в ръцете на външни хора, е трудно да се намери нещо за продажба.

Въпреки спадовете на масовия пазар, Алисън Ашби от Junot Fine Properties/Knight Frank е наблюдавала продажби на цена от над 50 хил. евро на кв. м на първокласни жилища през миналата година, например частни хотели с градини и мезонети с големи тераси. През 2023 г. нейната агенция продала две къщи в 16-и район за 50 млн.-80 млн. евро.

Чуждестранните купувачи в Париж са се увеличили до най-високото си ниво за последните десет години през 2022 г., сочат нови данни на Notaires de France. „За най-добрите адреси на левия бряг френските и международните купувачи водят борба. Французите често побеждават, защото се местят по-бързо“, казва Олан.

Симон Колок, който работи във финансовия сектор в Париж, но преди това работел и живеел в Лондон и Брюксел, харесва енергията, внасяна от чуждестранните купувачи. „Мисля, че градът ни може много да спечели от това, че е по-отворен“, казва той. Колок познава семейства, които са продали големи, централни апартаменти на чуждестранен купувач, „завърнал се френски предприемач или трейдър, които са заработили няколко милиона в Сингапур или Дубай и искат да инвестират у дома“.

Във високия сегмент на пазара расте интересът сред купувачи от Близкия изток, американци и китайци, казва Тим Свани от Home Hunts. „Гледките са популярни, както и високите етажи, те са по-тихи и по-светли, но само ако има асансьор“, допълва той.

Централните и западни шести, седми, осми и 16-и райони, където се намират луксозни магазини и ресторанти, посолства и елегантна архитектура, както и забележителности като Айфеловата кула и Шанз-Елизе, остават популярни.

„Американците търсят имоти с автентичен парижки чар на левия бряг, а азиатците или купувачите от Близкия изток се ориентират към напълно ремонтирани имоти близо до Сена или шикозния Златен триъгълник между булевардите „Монтан“, „Шанз-Елизе“ и „Жорж-V“ или квартал Трокадеро“, казва Ашби. Макар че се търсят големи, класически домове, по-малките имоти на точните локации също се продават бързо. „Малки студиа и едностайни апартаменти се харесват на инвеститори, които няма да се поколебаят да направят агресивни оферти на по-спокоен пазар“, казва Ерман.

Брокерите съобщават, че купувачите в брой са основни участници на пазара на луксозни имоти в Париж, а Свани добавя, че някои купувачи използват ипотечен кредит, за да ограничат данъка върху богатството си. Този данък се плаща от чуждестранни купувачи, когато френският имот е на цена от над 1,3 млн. евро, но ипотечният дълг може да се приспадне от оценката.

Макар че очакваният приток на банкери, които се установяват от Великобритания в Париж след Brexit не е толкова силен, той има по-широки последици върху международното търсене, като купувачи от по-далечни места избират Париж пред Лондон като слоя европейски база, казва Свани. И ако ограничителните мерки във Великобритания срещу неместни граждани прогонват някои богати чужденци от страната, Париж е привлекателна алтернатива, тъй като Франция предлага сравними режими.

„Привлекателността на света на луксозната мода не може да бъде подценявана“ за богатите международни семейства, казва Ашби. Но независимо дали купувачите са привлечени от модните къщи, стандарта на образование или литературните кафета, „има квартал за всеки от тях. Париж е международен, те се чувстват част от града“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още