IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в САЩ започват да се бунтуват заради високите цени

Ключовият сезон на пролетните продажби е разочароващ до момента

10:56 | 04.06.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в САЩ, който от дълго време страда от недостатъчно предлагане, най-сетне отчита ръст на обявите. Но сега на много места купувачите просто ги няма, пише Bloomberg.

Продавачите се примиряват с факта, че по-високите за по-дълго време лихви задушават търсенето в обичайно ключовия сезон за пазара. И повече собственици намаляват офертните цени от когато и да било от ноември 2022 г., тъй като наличните жилища започват да застояват, сочат данни на Redfin Corp.

„Сега, когато лихвите по ипотечните кредити отново надхвърлят 7%, желанието на купувачите на жилища да предприемат крачка този сезон намалява“, коментира Ралф Маклафлин, старши икономист в Realtor.com. „Можете да имате високи цени или високи лихви по ипотечните кредити, но не можете да имате и двете за дълго време“, допълва той.

В началото на тази година перспективите за понижаване на лихвите от Федералния резерв предизвикаха известен оптимизъм за жилищния пазар, който тъкмо излезе от най-тежката си година от гледна точка на продажбите на стари жилища от близо три десетилетия. Но икономиката продължи да се представя силно, намалявайки надеждите за скорошно понижаване на лихвите.

„Без пониженията на лихвите над жилищния пазар надвисва студена реалност“, казва Робърт Фрик, корпоративен икономист в Navy Federal Credit Union.

Купувачите получават много малко, почти никакво, облекчение от високите лихви по заемите. Средната лихва по 30-годишните жилищни заеми достигна близо 7% от средата на април. А цените продължават да се повишават. В четирите седмици до 26 май средната продажна цена се повиши с 4,3% на годишна база до рекордните 390 613 долара, сочат данните на Redfin.

Купувачи на жилища от всякакви групи са изтласкани от пазара. Продажбите на нови жилища, които бяха светъл лъч за пазара, страдащ от ограничени наличности, намаляха през април. Договорите за покупка на съществуващи жилища същия месец спаднаха до най-ниското си ниво от четири години насам. Излизането на бъдещи купувачи от пазара води до натрупване на обяви вместо към съобразяването им с изискванията на купувачите, казва Маклафлин.

Пролетният сезон на продажбите до момента „определено е разочароващ“, счита Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. „В началото на годината смятах, че продажбите ще нарастват през цялата година“, допълва той.

Макар че продажбите в САЩ намаляват, географията има значение. Пазарите от т. нар. Слънчев пояс, включващ Флорида и Тексас, процъфтяваха с притока на новодошли по време на пандемията, но сега се охлаждат, отчасти защото хората не могат да си позволят цените, отбелязва Redfin. В същото време големите градове на запад като Сиатъл и района на Залива на Сан Франциско имаха по-големи корекции в края на 2022 г. и вече започват да се възстановяват.

Подписаните договори са намалели най-малко с 14% в Хюстън, Западен Палм Бийч, Флорида и Атланта, но са се увеличили с близо същия процент в Сан Хосе, щата Калифорния, сочат данни на годишна база на Redfin за четирите седмици до 26 май. Показателят на компанията за продажбите с предстоящо подписване на договор е намалял с 3,4% на национално ниво.

Преди 18 месеца жилищата на процъфтяващите пазари в покрайнините северно от Нешвил не се задържаха на пазара дори един ден, казва Дон Хакфорд, брокер на недвижими имоти в Хендерсънвил, щата Тенеси. Сега строителна компания, която е негов клиент, неотдавна изтеглила две жилища от пазара, след като получила ниски оферти.

„Всичко изпадна в застой и това е разочароващо за брокерите, защото сякаш са ни затворили. Няма никаква работа“, казва Хакфорд.

По югозападното крайбрежие на Флорида, процъфтяващ регион, който беше тежко засегнат от растящите разходи за застраховане на домовете, броят на активните обяви за еднофамилни жилища в Пунта Горда се е удвоил до 2143 през миналата година. В същото време средната продажна цена на еднофамилно жилище е намаляла с почти 30 хил. долара до 351 хил. долара през април спрямо година по-рано, съобщава Лийн Уолкър, местен брокер и президент на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Пунта Горда, Порт Шарлът, Норт Порт, ДеСото.

„Пазарът се превърна до голяма степен в пазар на купувачите. Случват се много понижения на цените“, допълва той.

Ръстът на цените може да се забави по-широко през идните месеци, счита икономистът на Redfin Чън Джао. Но евентуален спад на цените вероятно ще бъде бавен предвид натрупаното търсене от представителите на Поколението Y (т. нар. милениъли - родените между средата на 80-те и средата на 90-те, бел. ред.), които вероятно ще задържат процъфтяващия пазар.

„Консенсусното очакване беше, че лихвите ще са спаднали досега, което ще донесе ново търсене и предлагане и по-висок обем на сделките. Но вместо това продължаваме да гравитираме около дъното, което достигнахме преди около 18 месеца“, коментира Джао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Веск
преди 1 месец
С три думи КАКВОТО БИЛО, БИЛО! Падане каквото мнозина очаквеат не вярвам да има, но цените са си доста нагоре. Пооляха се и с цените на парцелите. Лошото е , че имаме застарял фонд, енергийно неефективен. Въпросът е относно лихвите. Ще ги задържат ли още на ниски нива или в един момент ще станат като в САЩ и ЕС. Постепенно строителството ще спадне като обем и дано няма ексцесии, пукане на балони и т.н. Не за друго, но от 1997ма вървим добре, макар и бавно, но нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 месец
" Брокери -В момента наблюдаваме охладжане при сключването на имотни сделки "-29 май 2024 година ,заглавието е на конкурентна медия ,не толкова платена като Инвестор медия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 месец
Онзи ден имаше и статия в друга медия ,не Инвестор /който слугува на агенциите в България със сайта си Imoti.net /,че даже и ги награждава за лъжите им на имотния пазар и сивия им сектор ,която написа че самите брокери признават че пазара се охлажда и сделките с имоти у нас спадат -заглавието на статията е :"Бpo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 месец
Така ,така тенденции видими и у нас в България ,падащи сделки ,циклещ пазар заради именно високите цени .Когато обема /продажбите/,започнат да падат но не и цените постепенно клиентите намаляват ,а след тях и полека лека и цените започват да се коригират ,няма неограничен брой клиенти и за ипотеки и като потенциал за още и още ръстове и в броя сделки и в цените ,пазара е муден но обърне ли пада за дълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още