IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите градове в Китай отчитат ръст при продажбата на жилища

Някои строителни компании вече отменят ценовите отстъпки поради преизпълнение на целите за продажби за май

13:24 | 03.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Два от най-големите града в Китай отбелязаха подобрения в настроенията на купувачите на жилищния пазар миналия уикенд след облекчаване на ограниченията върху имотите - първите положителни знаци от месеци относно буксуващия сектор на недвижимите имоти, съобщава Bloomberg.

В Шанхай около 90% от над 300 жилища, предлагани в нов проект през уикенда, са били продадени, надминавайки темпа на продажби за същия проект през март. В Шънджън някои строителни компании записаха толкова голям скок в интереса на купувачите, че отмениха офертите за отстъпка. Продажбите на вторичния пазар междувременно се възстановиха и в двата града.

Спадът на недвижимите имоти в Китай най-накрая показа признаци на отслабване, след като правителството в Пекин обяви най-мащабния си спасителен пакет, за да спре негативната тенденция. Разхлабването се разпространи на местно ниво, като повече от 200 града в цялата страна облекчиха ограниченията за покупки и размерите на авансово плащане, сочат данни на държавната новинарска агенция „Синхуа“.

„Постепенното подобряване на пазарните настроения е факт след силната политическа подкрепа, обявена в средата на май“, коментира Реймънд Чен, ръководител на отдела за проучване на имотите в Китай в CGS International Securities HK. Чен очаква продажбите да се подобрят още този месец.

Във финансовия център на Шанхай огромно количество потенциални купувачи чака за жилища в проект на държавната строителна компания Xiangyu Real Estate Group Co. Някои от желаещите да придобият имот там са предпочели сами да разгледат апартаментите, тъй като не е имало достатъчно представители на фирмата, които да ги разведат.

„Отдавна не бях виждал толкова голяма вълна от клиенти“, посочва агентът Джао, която разкри само фамилията си, тъй като не е упълномощена да говори пред медии. „Работихме дни и нощи, за да отговаряме на въпроси“, добавя тя.

В Шънджън държавната Poly Developments and Holdings Group Co. отмени 2-процнентнта отстъпка, предложена за жилищния си проект Jade Apartments в квартал Лонган в събота. По подобен начин местната строителна фирма Galaxy Real Estate намали своята отстъпка от 2%, след като предварително изпълни целта си за продажбите през май.

Продажбите на нови жилища сред 100-те най-големи компании за недвижими имоти в Китай спаднаха с 33,6% през май спрямо година по-рано, ограничавайки спада от 45% през април, показват данни на China Real Estate Information Corp.

Възстановяването е по-очевидно на пазара на употребявани жилища, който изпревари сектора на новите имоти по продажби. Купувачите са привлечени от по-сериозния спад в цените на вторичния пазар, както и от увереността, че те вече са готови. В Шанхай продажбите на жилища втора употреба през миналия уикенд са били с 50% по-високи от средната дневна стойност за месеца, показват данни на агенцията за сделки с имоти в града.

В Шънджън продажбите на вторичния пазар са нараснали с 8% през изминалия уикенд до най-високото им ниво от над три години, изтъква агенцията Leyoujia, позовавайки се на трансакции, по които е работила. Leyoujia е най-голямата агенция за недвижими имоти в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още