IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли новият собственик на WeWork там, където Адам Нойман се провали?

Потайният софтуерен магнат Анант Ярди вижда огромна възможност след бурния фалит на компанията за съвместни работни пространства

13:36 | 02.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Анант Ярди няма да бъде замесен в скандал с частен самолет като Адам Нойман. Потайният софтуерен магнат от Калифорния пое WeWork в четвъртък, след като федерален съд по фалитите му предаде контрола върху бизнеса със споделени работни пространства, който пробивният Нойман остави преди време на кредиторите му, пише Financial Times.

Ярди, инженер, който имигрирал от Индия пред 1968 г., тихомълком натрупа състояние от милиарди долари в рамките на 40 години, като продаваше софтуер за управление на имоти на собственици в сектора на бизнес и жилищните имоти. Yardi Systems, бизнесът, който той създаде със съпругата си Илейн, остава семейна собственост, дори когато годишните му приходи достигат 3 млрд. долара.

Преди по-малко от две години Ярди вложи над 200 млн. долара в акции и дълг чрез едноименен инвестиционен инструмент, за да подкрепи WeWork. Той прие да инжектира още 337,5 млрд. долара преди два месеца, за да попречи на оферта от Нойман, който искаше да се върне в компанията, финансирала купонджийския му начин на живот, включващ пътувания с частния му самолет, до внезапното му напускане през 2019 г.

Ярди предпочитал място в икономична класа в пътнически полети, докато проблеми с гърба неотдавна го принудили да избере бизнес класата. Но получавайки контрол върху една от най-поляризиращите компании през последните години, той ще стане основна фигура, определяща бъдещето на градските недвижими имоти с място под светлините на прожекторите, с което не е свикнал.

„WeWork е толкова известен бранд, стори ми се, че няма да е правилно да го изпусна“, обяснява Ярди в интервю за FT. „Осъзнах, че финансовите решения не се вземат, гледайки кое е правилно и гое грешно. Има огромна възможност от гледна точка на възстановяването на WeWork“, допълва той.

Съдия Джон Шерууд от районния съд по фалитите в Ню Джърси потвърди плана за реорганизация, който ще изтрие съществуващи заеми и облигации на WeWork в размер на 4 млрд. долара. Това ще сложи край на 17-месечен процес, в който WeWork намали общите си дължими наеми до прогнозираните 12 млрд. долара.

През април консултанти на WeWork определиха официалната стойност на новата компания на около 750 млн. долара, много под връхната точка на оценката ѝ на частния пазар от 47 млрд. долара, и прогнозираха, че годишните приходи на компанията ще се удвоят до 2,5 млрд. долара до 2028 г.

В съдебни документи Нойман оспори прогнозите като твърде оптимистични, но Ярди казва, че приема цифрите. Оперативните разходи на WeWork „са ограничени“, отбелязва той. „WeWork е в добра позиция, балансът ни изглежда много добре“, допълва Ярди.

Милиарди долари, инвестирани в WeWork като частна компания и чрез компания за специална цел, когато се листна на борсата, са изчезнали. Притежателите на дълга ѝ преди фалита може да си върнат само пет цента от долара.

Фалитът се оказа толкова скъп, че кредиторите бяха помолени да вложат още 450 млн. долара. Yardi Systems инвестира най-големия дял, което ѝ даде мажоритарен дял в новата WeWork. Други кредитори, включително Softbank и King Street ще имат миноритарни дялове.

След фалита Ярди иска да разшири маркетинга на WeWork към малки компании и да въведе технологии, използвани от хотели, като резервации в реално време. Компанията се надява също да създаде свързана програма, в която ще се обедини с други оператори на пространства за съвместна работа.

„Нашето мнение за коуъркинга е, че това е интересна комбинация от места за настаняване или хотели, наем на апартамент и на бизнес имот“, коментира Ярди.

Това е нова територия за софтуерната му компания с малко активи, но той няма съмнения, че може да постигне успех с WeWork. „Ако имаше съмнения, мисля, че щях да бъда много по-предпазлив“, отбелязва Ярди.

Компаниите ще бъдат управлявани като отделни дружества.

Офисите са под натиск, но Ярди счита, че техните собственици трява да възприемат гъвкави пространства, за да използват по-добре свободните площи. С времето „офис сградите ще продължат да бъдат търсени, а гъвкавите пространства ще бъдат съставна част от всички офис сгради“, прогнозира той.

Ярди остава извън светлините на прожекторите в ярък контраст с желанието на Нойман да се появява в медиите, понякога в компанията на знаменитости, за да рекламира стартъпа си. Нойман се опита по време на процеса по обявяване на несъстоятелност да утвърди завръщането си в WeWork, първо като предложи финансиране на стойност 200 млн. долара, а после с оферта за над 550 млн. долара.

По време на процеса Нойман възрази срещу плана на компанията да позволи на съществуващите кредитори, включително Ярди, да определят съдбата на WeWork и нарече Ярди „потенциален вътрешен човек“.

Ярди отказва да коментира твърденията. Нойман оттегли възражението си във вторник и се отказа от офертата.

„Месеци наред се опитвахме да работим конструктивно с WeWork, за да създадем стратегия, която ще ѝ позволи да процъфтява“, заяви той в комюнике. „Вместо това компанията излиза от фалита с план, който изглежда нереалистиечен и е малко вероятно да успее“, допълни Нойман.

Придобиването на WeWork не било част от първоначалния план на Ярди, но идеята възникнала неочаквано през последните седмици, след като компанията разкри ликвидната си криза, казва Ярди.

Yardi Systems и WeWork се обединиха за първи път през 2022 г. с продукт за управление на офиси и анализиране на данни. След това WeWork се обърна към Ярди за помощ, когато преструктурира дълговете си в началото на 2023 г. По това време софтуерната компания прие да купи секюритизирани облигации на стойност 175 млн. долара и акции за около 40 млн. долара чрез юридическо лице на име Cupar Grimmond.

Неговата самоличност беше загадка до април, когато FT разкри, че Ярди стои зад псевдонима. Той комбинира Купар, града, от който са имиграрали предшествениците на Илейн Ярди в Шотландия, и фамилията Гримънд.

След това WeWork поиска нещо още по-голямо – дали Ярди би пожелал да стане неин мажоритарен собственик с втората инвестиция, с която общият му ангажимент към компанията щеше да надхвърли 500 млн. долара.

Yardi Systems е доволна, че остава незабелязана в голяма част от света на бизнеса, но е добре известна в имотните кръгове като софтуерна компания с голям пазарен дял.

„Всеки собственик на бизнес имот, с който съм говорил, използва Yardi Systems. Всички по-големи обекти – търговски центрове, жилищни сгради, използват Yardi“, казва Даниел Гелчински, партньор в компанията DGIM Law, която често консултира по имотни въпроси.

В контраст с бързия растеж на WeWork, развитието на компанията било по-умерено. Ярди си спомня как със съпругата му написали първия си технологичен наръчник и казва, че семейството няма интерес да прави компанията публична.

„Надявам се, че с течение на времето повечето хора ще познават RentCafe и WeWork“, казва Ярди, имайки предвид известната онлайн платформа за плащане на наеми, която Yardi Systems управлява. Нейните клиенти не я свързат с компанията-майка. „И Yardi може да влезе в тази черупка“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 02.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още