IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар влиза в 2024 г. с предпазлив оптимизъм и едно наум за рисковете

Секторът на центровете за данни ще се развива ускорено през тази и следващите години, прогнозира консултантска компания

18:00 | 17.01.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Дългът в светлината на прожекторите

На пазар, на който кредитите остават налични и активни, стабилността и предвидимостта на лихвите ще бъдат по-важни за подобряването на активността на инвестиционния пазар от само равнището на лихвите по заемите. Кредитните стратегии за недвижимите имоти ще останат във фокуса на вниманието на фона на високите лихви и се появяват нови източници на дълг в допълнение към вариантите за финансиране на пазари и сектори, към които кредиторите са по-предпазливи.

Предвид спада на цените на имотите до момента, ще има много случаи, в които ще бъде нужен нов капитал за обслужване на дълга. Но заемите с настъпващ падеж ще катализират сделките и в някои случаи те ще бъдат с проблемни активи, отбелязва JLL. Повишаването на отпуснатите кредити през 2024 г. ще донесе по-ясни данни на кредитори, инвеститори и оценители за цените на имотите.

Нагласите, че лихвите са достигнали връхна точка ще помогнат за подобряване на обемите от сделки и ще стабилизират цените, но ще е нужно време и продължителна стабилност на лихвите, за да се отключи допълнителен натрупан капитал. В началото на 2024 г. САЩ са най-напреднали в цикъла си на корекция на цените, следвани от Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион. Но на имотния пазар най-трудно за преценка е времето. Изчакването на идеалния момент за действие в средносрочни и дългосрочни стратегии може да доведе до пропускане на назряващи добри възможности и изоставане от конкурентите.

Моментна картина в отделните сектори

Добри възможности за растеж има в редица сектори и географски микропазари и JLL вижда добри варианти за покупка на проблемни активи и за ребалансиране на портфейлите. За инвеститорите вниманието към диверсификацията ще възприеме различни форми на пазари по света и дори сектори, които сега са „непредпочитани“, все още имат интересни сегменти и място в глобални диверсифицирани портфейли.

Жилищният сектор ще остане светъл лъч през 2024 г. и след това по много причини. Нарастващото световно население все повече се насочва към градовете, а това означава, че те се нуждаят от повече жилища за по-широка гама от видове и размери на домакинствата. Дългосрочни структурни тенденции като застаряване на населението, търсене на образование и достъпност на жилищата остават важни двигатели на търсенето и ще продължат да облагодетелстват инвестициите в жилища на повечето пазари в света. В краткосрочен план през 2024 г. на някои пазари ще се стигне до проблеми и свръхпредлагане, тъй като лихвите и съсредоточаването на новото строителство на растящи пазари оказват въздействие.

Нарастващото внимание към регионализацията и местното промишлено производство ще продължи през 2024 г., тъй като усилията за връщане на производството по-близо до клиентите и за диверсифициране на веригите за доставка се разширяват. Развиващите се държавни стимули ще върнат нови производства в развити икономики в Северна Америка и Европа, подкрепяйки търсенето на индустриални и логистични имоти. Урбанизацията и развитието на предпочитанията на потребителите, които отдават приоритет на още по-кратко време за доставка, ще означават засилване на вниманието върху градската логистика. Тези тенденции ще бъдат от полза не само за най-големите градове, но и за областите с бърз растеж.

Търговските площи се готвят за завръщане през 2024 г. Инвеститорите се връщат към сектора, който по-рано в цикъла промени динамиката на търсенето и предлагането си, а също и доходността и наемния си профил, за да предлага привлекателна възвръщаемост и добри възможности за възобновяване на ръста на наемите. В САЩ висококачествените търговски площи на добри локации, особено с наличието на хранителни магазини, бяха сред най-добре представящите се сегменти. Инвеститорите заделят все повече средства за инвестиции в търговски площи, тъй като клиентите останаха устойчиви по време на Covid пандемията благодарение на силния пазар на труда и на ръста на заплатите.

В Европа възстановяването на пътуванията и туризма и връщането на положителния растеж на реалните заплати на фона на забавянето на инфлацията ще подкрепят оборотите във времена на иначе затегнати икономически условия. В Китай търсенето на търговски активи се очаква да се повиши, а силното приемане на първия тръст за инвестиции в търговски площи в Индия през 2023 г. може да положи основите за растящи инвестиции във висококачествени молове през тази година.

Глобалният пазар на центрове за данни се очаква да бъде един от най-бързо растящите сектори в много региони до 2026 г. и също преминава през трайни промени. Развитието на изкуствения интелект от краткотрайна мода през 2023 г. до рационално и стратегическо възприемане през 2024 г. в имотния сектор и извън него ще води както до увеличаване на изискванията за броя на центровете за данни, така и до промени в локациите, строителството и критериите за опериране на отделни центрове.

Например критериите за подбор на AI инфраструктурен обект отдават приоритет на по-ниските цени на енергията и на терените, а обектите в ерата на изкуствения интелект все повече ще трябва да отговарят на развиващите се хардуерни нужди като модерни инсталации за охлаждане. Търсенето на възникващи възможности и съзирането на рисковете през 2024 г. в този уникален сектор ще изискват стратегическа и оперативна експертиза.

Последна актуализация: 18:01 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още