IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията на наемите и бюрокрацията в Европа заплашват жилищните инвестиции

В същото време трудностите за намиране на достъпно жилищно пространство допринасят за социалното напрежение и разочарованието на избирателите

10:46 | 05.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скандинавски регион

Продължаващата имотна криза в Швеция, която напомня за срива от 90-те години на миналия век, предизвикал пълен финансов срив, доведе до спад на цените на имотите и скок на разходите за финансиране, които тежат върху икономиката на скандинавската страна. В Стокхолм обаче предлагането дори не се доближава до достатъчно и националният контрол върху наемите възпира инвестициите в развитие.

Тези, които нямат пари да купят или да чакат години да бъдат официално под наем, имат неголяма алтернатива на сенчестия пазар за преотдаване. Подобни проблеми плашат мнозина, които искат да инвестират в нови жилища в цяла Европа.

„Инвеститорите са нервни относно проблемите с репутацията, но най-големият са регулациите“, казва Андрю Алън, глобален ръководител по проучванията, продуктовата стратегия и развитието в Savills Investment Management.

В Дания, където инфлацията все още е висока, наемите могат да се покачват само с по 4% годишно до тази година, като ограничението се прилага както за съществуващите, така и за бъдещите жилищни договори. Сделката беше сключена, за да облекчи около 160 хил. наематели, които иначе биха се сблъскали със значителни увеличения, посочва правителството.

Полша

Преди миналогодишната предизборна кампания полското правителство стартира за пръв път ипотечни стимули за купувачите, което допринесе за скок от почти 20% в цените на жилищата в най-големите градове през 2023 г. Сега обаче парите свършиха и новата администрация на премиера Доналд Туск планира да рестартира подкрепата не по-рано от втората половина на годината, добавяйки ограничения на доходите.

Това означава, че поляците отново са изложени на структурни проблеми на пазара като високи цени, скъпи заеми и ограничено предлагане. Очаква се тенденциите постепенно да отблъснат някои от това да притежават жилища, потвърждавайки една от ключовите инвестиционни тези за чуждестранните фондове, инвестиращи в проекти за отдаване под наем от 2016 г.

Строителният предприемач Echo Investment, който си сътрудничи с Pimco, заяви, че вижда „повишен интерес от страна на чуждестранни оператори да навлязат на пазара“. Макар че много поляци се присъединяват към тенденцията и самите те стават наемодатели, обемът на новите трансакции расте.

Иберийски полуостров

Жилищното строителство в Испания е под натиск от спукването на последния балон преди повече от десетилетие. Най-голямото затруднение е мудната администрация. Предприемачите се оплакват, че получаването на разрешителни може да отнеме повече от година, което увеличава общите разходи.

„В Испания трябва да имате предвид времето, което може да отнеме да получите разрешение за строеж“, казва Джон Джърман, който ръководи жилищния бизнес на Invesco в Европа. „Дори ако земята е зонирана, все още може да отнеме година или повече, за да получите разрешение за строеж за стартиране на обекта“.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Има усилия да се отключат инвестиции чрез разпределяне на риска. Испанският строителен предприемач Neinor Homes създава партньорства с инвеститори като AXA IM Alts. Такива инициативи са много необходими, тъй като броят на новите жилища се свива в продължение на 13 последователни години и сега е на най-ниското си ниво от 2007 г.

В Португалия правителството се стреми да охлади жилищния пазар, като прекрати програмата за златни визи и одобри план за намаляване на данъчните стимули за новите жители. Тези ходове предизвикаха търсене от страна на чуждестранни инвеститори и поставиха собствеността върху жилище извън възможностите на повечето местни жители. Хората все още се нуждаят от място за живеене обаче и това отваря вратата за инвеститори, които могат да се справят с капаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 4
Tikva007
преди 6 месеца
Първо, под мъдрото ръководство на ЦК-ЕК на ЕС правителствата създават централно-командна икономика, чрез която закономерно генерират икономически баррдакк, след което ЦК-ЕК на ЕС издава декрети-директиви до същите правителства, как да разтребят създаденият от тях баррдакк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
*От контрол върху наемите до планирани ограничения препятствията из Европа са най-различни и ще изискват устойчиви правителствени действия* - Колко наивно-глуповати изглеждат такива констатации на Bloomberg и колко познати и заредени с *дежавю* за крайния резултат са за нас - ражданите и живели с отворени очи в зрелия и презрял кованден комуно-социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още