IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са големите победители и губещи в САЩ от революцията на работата от вкъщи?

Отдалечената и хибридна работа се превръща в новото нормално за милиони американци, последиците тепърва започват да се проявяват

08:45 | 27.12.23 г.
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Петкратното увеличение на работата от вкъщи, наложена по време на пандемията, е може би най-голямата промяна, която засяга американските трудови пазари след Втората световна война. Тя достигна почти всеки мениджър в Америка, промени индустрии като недвижимите имоти и бизнес пътуванията и доведе до отлив на хора от градските центрове към предградията, пише Wall Street Journal.

И работата от вкъщи ще се запази, поне в хибридния си модел, при който пътуването до офиса е ограничено до само няколко дни в седмицата. Данни от подробни допитвания сочат, че нивата на работа от вкъщи бързо са намалели от 2020 до 2022 г., но към началото на 2023 г. те са се стабилизирали и са останали непроменени оттогава. Хибридната работа са превръща в новото нормално за милиони работещи хора и ръководители в Америка.

Затова е време за оценка на последиците. С поглед към 2024 г. и след това кои са най-големите победители и губещи от революцията на работата от вкъщи?

Да започнем с губещите

Най-големите губещи вероятно са собствениците на офиси в градските центрове и на търговски площи. Огромният преход към работа от вкъщи създава ефект на поничката в големите градове в света. Милиони служители вече не пътуват до работа всеки ден, оставяйки много офиси наполовина пълни, а магазините се конкурират за клиенти. Собствениците на тези имоти, често пенсионни фондове, семейни фирми и фондации, изгубиха колективно инвестиции за милиарди долари.

В дългосрочен план секторът бавно ще се възстановява със свиването на договорите. Новото строителство се забавя, празни сгради бавно се преустройват в жилищни, а някои по-нискокачествени офиси ще бъдат съборени. Но за възстановяването ще са нужни години. Зимата настъпва за офис сектора. Според една прогноза на голяма лизингова компания възстановяване на заетостта на нивата преди пандемията в Сан Франциско е възможно едва през 2033 г. Това вероятно е най-тежко засегнатият американски град.

Друг губещ е системата на масовия железопътен транспорт. Броят на пътуващите е намалял с 30% на национално ниво, след като пътуващите до работа преминаха от петдневен график в офиса към два или три дни в седмицата. Железопътната система има високи фиксирани разходи заради негъвкави разходи за релси и влакове наред със строги, контролирани от профсъюзи, разходи за труд.

Големите спадове на приходите от пътувания водят до по-големи бюджетни дефицити. До момента тези дефицити бяха компенсирани от федералните и местни субсидии от пандемичната ера. Но има опасения, че ако цените на пътуванията с градски транспорт не бъдат актуализирани, след изтичането на субсидиите влаковете по някои маршрути ще бъдат значително намалени или ще се стигне до закриване на цели линии.

Третият голям губещ са големите градове. Американските градове заемат изненадващо малка площ. Например, Сан Франциско се простира на по-малко от 4000 кв. км, като обхваща само върха на полуостров. Затова, когато жителите на градския център избягаха към покрайнините, те отнесоха със себе си и облаганите си с данъци долари.

Както е известно от опита на Ню Йорк през 70-те години на миналия век, градовете могат да се приспособят, като намалят разходите. Но това ще бъде болезнено и може да опразни градските центрове, ако ключови услуги като полиция и образование понесат съкращения. Впрочем, облигационните пазари вече намалиха цените на много градски облигации, изпращайки тревожен сигнал за бъдещи бюджетни изпитания.

Но има и победители

Не всичко е толкова мрачно, особено за най-големите победители от работата от вкъщи – служителите. Национални допитвания показват, че служителите ценят възможността да работят от вкъщи два-три дни седмично толкова, колкото и повишение на заплатата с 8%. Умножено по около 70 млн. американци, които в момента работят от вкъщи, това е придобивка, оценявана на около 500 млрд. долара на година. Това е огромен дивидент, който е от полза за служителите благодарение на по-малко пътуване до работа и по-малко стрес наред с повече време за почивка и със семейството.

Неотдавнашно допитване показа, че обичайният американски служител, работещ от вкъщи, отделя 40 минути повече седмично за грижи за децата благодарение на спестеното от ежедневните пътувания до работа време. Това ще има по-дългосрочни последици, вариращи от по-високо участие на работната сила, което може да повиши растежа на икономиката, до възможно подобряване на раждаемостта, тъй като родителските грижи стават малко по-лесни.

Друг победител е околната среда благодарение на намалелите пътувания и нужди от енергия. Неотдавнашно допитване установи, че работата от вкъщи два дни в седмицата намалява замърсяването с около 15%. Това се дължи на по-малкото емисии, отделяни при пътуване, наред с допълнителни спестявания от по-ниски сметки за енергия на офиса. Двоен дивидент е намаляването на задръстванията на по-празните пътища, като данни за скоростта на трафика на Inryx сочат, че сутрешното придвижване до работа е с 10% по-бързо.

Друг голям победител от работата от вкъщи са компаниите. Изследване установява, че хибридната работа три дни седмично в офиса не се отразява на производителността на служителите и в същото време позволява на компаниите да спестяват от разходи за наемане на нови служители и за задържане на кадри. Компаниите могат да пестят пари, като ограничават разходите си за офиси и в същото време да използват работата от разстояние, за да намалят разходите за труд, наемайки служители извън големите градове.

Американските компании са постигнали обща печалба през 2022 г., която е по-висока с около 1 трлн. долара в сравнение с 2019 г., това е ръст с почти 50%. Макар че за това вероятно са допринесли много фактори, включително силният икономически растеж, е забележително, че това се случва на фона на петкратно увеличение на работата от вкъщи. Впрочем, масовото възприемане на хибридната работа от милиони фирми в САЩ и Европа е може би най-силното доказателство за положителното въздействие върху рентабилността.

Занапред най-голямата промяна почти сигурно ще дойде от новите технологии, които използваме, за да работим от разстояние. През 90-те години на миналия век работата от разстояние означаваше конферентни разговори и изпращане на файлове по имейл. Сега общуваме и споделяме файлове в облачни мрежи.

Бъдещето вероятно предвещава също толкова големи промени. Стартиращи и технологични компании съобщават за холограмни срещи, екрани на цяла стена и глобална свързаност. Тези технологии показват, че работата от вкъщи не само се е стабилизирала, а и навлиза в нова по-дългосрочна фаза на разширяване. След десет години ще гледаме на 2023 г. като на началото на дългия „бичи“ пазар за хибридната работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още